SDFi komandör: ISIS kontrollib Süürias nelja ruutkilomeetrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDFi liikmed Hajinis.
SDFi liikmed Hajinis. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) kunagine nn kalifaat on kahanenud nelja ruutkilomeetri suuruseks taskuks Süüria idaosas, ütles kõrge kurdi komandör. 

Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on USA-juhitava koalitsiooni toel lõpusirgel enam kui neli kuud tagasi alanud pealetungiga pühasõdalaste viimasele tugipunktile. 

Üha kahanev arv ISISe võitlejaid, keda juhivad peamiselt iraaklasest komandörid, kaitseb nüüd vaid paari Eufrati oru küla, ütles SDFi komandör Heval Roni.

«Geograafiliselt on ISISe kontrolli alla jäänud vaid neli ruutkilomeetrit Baghouzist Iraagi piirini. Nende seas on mõni kõrge ISISe liider, kuid me ei tea, kes täpselt,» lisas piirkonnas SDFi operatsioone juhtiv Roni.

Abu Bakr al-Baghdadi.
Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited / AP / Scanpix

Komandör lisas, et tal pole andmeid ISISe liidri Abu Bakr al-Baghdadi asukoha kohta. 

SDF alustas koos koalitsiooniga 10. septembril pealetungi ISISe viimastele aladele Ida-Süürias Eufrati orus. Alates detsembri keskpaigast on SDF vallutanud pühasõdalaste enklaavi ainsa linna Hajini ning kõik sealsed külad.

SDFi juht ütles reedel, et sõjaväeoperatsioonid ISISe vastu Süürias on lõppemas ning «kalifaadi» viimane kants riigi idaosas hõivatakse järgmise kuu aja jooksul.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on alates detsembri lõpust endistelt ISISe aladelt pagenud 27 000 inimest, kellest pea 1800 olid end üles andnud pühasõdalased.

Lisaks niinimetatud Hajini kotile on ISISel Süürias veel kohalolek asustamata aladel - hiigelsuures Badia kõrbes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles