USA kaitseministri kohusetäitja: kõnelused Talibaniga on julgustavad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan.
Pildil on USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan. Foto: Alex Brandon / AP

USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan nimetas Ühendriikide kõnelusi islamiliikumisega Taliban «julgustavateks.» 

«Ma annaksin praegu hinnangu: julgustav,» lausus Shanahan kaitseministeeriumis ajakirjanikele enne NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi võõrustamist.  

USA valitsusametnikud ütlesid detsembris, et president Donald Trump on otsustanud tuua enne suve riigist ära umbes pooled praegu seal tegutsevast 14 000 Ühendriikide sõdurist. Valge Maja pole seda seni kinnitanud. 

Shanahan ütles üksikasju lisamata vastuseks ajakirjaniku küsimusele, et talle ei ole tehtud ülesandeks valmistuda vägede «täielikuks» väljatoomiseks. 

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus esmaspäeval Talibani «alustama tõsiseid kõnelusi» Kabuli keskvalitsusega pärast  enneolematuid maratonkõnelusi islamiliikumise ja USA vahel eelmisel nädalal Kataris. Taliban on seni keeldunud läbirääkimistest Afganistani valitsusega, keda liikumine peab USA nukurežiimiks.

Afganistani võimud on varem väljendanud pahameelt kõnelustelt eemalejätmise pärast ning rõhutanud, et võimalik kokkulepe USA ja Talibani vahel vajab Kabuli heakskiitu.

Nii USA kui ka Taliban on viidanud kõneluste «edusammudele,» läbirääkimiste enneolematu pikkus on tekitanud lootuse, et silmapiiril võib olla kokkulepe, mis sillutaks teed Afganistani rahukõnelustele.

Päevaleht New York Times tsiteeris varem esmaspäeval USA eriesindajat Afganistani asjus Zalmay Khalilzadi, kelle sõnul on USA ja Talibani läbirääkijad jõudnud üksmeelele kokkuleppe kavandis, mis sillutaks tee islamiliikumise ja Afganistani keskvalitsuse rahukõnelustele.

Laupäeval teatas Khalilzad, et kõnelustel islamiliikumisega Taliban on saavutatud «olulist edu.» USA diplomaat rõhutas samas, et «milleski pole kokku lepitud, kuni kõiges pole kokku lepitud.»

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid teatas laupäeval, et enne võõrvägede lahkumise ajaraami paikapanemist pole võimalik muudes küsimustes edasi liikuda.

Khalilzadi sõnul aga jõuti kõnelustel ühes asjas Talibaniga kokkuleppele.

«Taliban pühendus meie rõõmuks tegema kõik vajaliku, mis ennetaks seda, et Afganistan võiks kunagi saada platvormiks rahvusvahelistele terroristlikele rühmitustele või üksikisikutele,» ütles Ühendriikide erisaadik New York Timesile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles