USA kuulsal rahvuspargil võib kuluda valitsusseisakust taastumiseks 300 aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastajad Joshua Tree rahvuspargis USA valitsusasutuste tööseisaku ajal.
Külastajad Joshua Tree rahvuspargis USA valitsusasutuste tööseisaku ajal. Foto: Jae C. Hong / AP / Scanpix

USA läänerannikul asuvas kuulsas Joshua Tree rahvuspargis tekitasid külastajad valitsusasutuste tööseisaku ajal sedavõrd suuri kahjustusi, et pargi endise juhi hinnangul kulub mitusada aastat, enne kui sealne looduskeskkond taastub.

«Mis juhus meie pargiga 34 päeva jooksul on korvamatu järgmise 200-300 aasta kestel,» lausus endine pargijuht Curt Sauer rahvakoosolekul, vahendas ajaleht The Desert Sun. Sauer läks pensionile 2010. aastal pärast seitset aastat Joshua Tree juhtimist.

Rahvuspark avati eile pärast 35 päeva kinni olemist ning tööle naasnud pargivahid leidsid eest kaose: puud oli kahjustatud ja kohati maha murtud, mitmel pool olid matkarajad lõhutud ning parki oli risustatud grafitidega.

Valitsusasutuste tööseisaku hakul oli valve pargis nõrgem, mis tõi kaasa vandalismi kasvu. Seetõttu suleti Joshua Tree 8. jaanuaril külastajatele.

Californias asuva Joshua Tree rahvuspargi töötajad koristamas USA valitsusseisaku ajal parki külastanud inimestest maha jäänud rämpsu.
Californias asuva Joshua Tree rahvuspargi töötajad koristamas USA valitsusseisaku ajal parki külastanud inimestest maha jäänud rämpsu. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

«Umbes tosinal puhul on toimunud ulatuslik autoliiklus teedelt väljaspool ning osadel puhkudel otse metsikusse loodusesse,» selgitas Joshua Tree rahvuspargi praegune juht David Smith sulgemisest teatades väljaandele National Parks Traveler.

«Pargis on tekkinud kaks täiesti uut teed. Valitsuse vara on lõhutud: inimesed on lõiganud läbi kette ja lukke, et pääseda telkimisplatsidele. Me ei ole kunagi varem näinud nii ulatuslikku loata telkimist,» jätkas Smith.

Tema sõnul langetati mõnel pool rahvuspargis uute teede tegemiseks paigale nime andnud kuulsaid lühilehiseid tääkliiliaid ehk inglise keeles Joshua tree’sid.

USA riiklik rahvusparkide teenistus pole seni olukorda kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles