Ahistamine Hispaania armees: masturbeeriv ülem põhjustas alluval sõjatrauma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania sõdur.
Hispaania sõdur. Foto: ALI AL-SAADI / AFP / SCANPIX

Aastaid kestnud seksuaalne ahistamine, mille käigus ülem sundis üht Hispaania naissõdurit muuhulgas jälgima meest masturbeerimas, tekitas naisel post-traumaatilise stressihäire, kuid selle asemel, et karistada ahistajat, jäi kannatajaks hoopis ohver – ta tunnistati teenistuseks kõlbmatuks ning jäeti ilma kompensatsioonist ja pensionist.

Jaanuari alguses kirjutas Hispaania kaitseministeeriumi uudiskiri, et Delia (nimi muudetud) vabastati teenistusest vaimset tervist puudutavatel põhjustel. Kuigi 38-aastasel naisel oli kehtiv tööleping Hispaania õhujõududega kuni 2024. aastani, otsustas ministeerium, et ta pole sõjaväes töötamiseks kõlbulik.

Seejuures leidis ministeerium, et kuna tema post-traumaatiline stress pole seotud sõjaväekohustuste täitmisega, ei ole talle ette nähtuda ka sõjaväepensionit ega kompensatsiooni.

Delia vabastati ametist, kuna ta oli olnud haiguslehel alates 2016. aastast. Sõjaväe meditsiinikomisjon tuvastas, et ta kannatab post-traumaatilise stressihäire alla, kuid ta ei olnud kunagi viibinud sõjakoldes ega polnud temaga juhtunud ühtegi õnnetust.

Stressihäire vallandas naisel hoopis kogemus teenistusest Alcantarilla linnas Kagu-Hispaanias, kus meditsiinikomisjoni hinnangul teda seksuaalselt ahistati.

2016. aasta märtsis tegi kümme aastat sõjaväes töötanud Delia politseile avalduse oma ülema kohta, kes hakkas teda ahistama kohe Alcantarilla baasi saabumise järel.

Juba esmakohtumisel olevat ülem naisele öelnud: «Nüüdsest alates ei vasta sa mulle mitte «Jah, ohvitser!» vaid «Jah, mu Federico (nimi muudetud)!» Seejärel puudutas mees tema jalga.

Pärast juhtumit hakkas Delia ülemat vältima, kuid mees vastas sellele pidevate vulgaarsete kommentaaridega igal kohtumisel.

Hoolimata protestidest viidi Delia 2014. aastal üle teda ahistava mehe otsesesse alluvusse.

Ülem hoidis naist pidevalt teistest kauem kinni, väites, et tal on vaja rohkem tööd teha. Üksi jäädes lukustas mees ukse ja hakkas masturbeerima. Naise kinnitusel juhtus seda kuu jooksul rohkem kui 15 korda. Ühtlasi ähvardas ülem teda, et kui ta toimuva avalikustab, annab ta naisele hinnangu, mis takistab tal uut lepingut saamast.

14. jaanuaril 2016 aastal anti Deliale käsk viia ülem autoga Cartagenasse haiglasse. Teel sinna hakkas ülem taaskord masturbeerima ja naist käperdama. Kui nad haiglast naasid, käskis ülem sõita lähedal asuvasse majja, et nad võiks astuda seksuaalvahekorda.

Kohe baasi naastes pöördus Delia komandöri poole ning rääkis ahistamisest. Hoolimata sellest, et komandör väitis end naise juttu uskuvat, ei järgnenud sellele mingeid samme.

Ta otsustas võtta asja enda kätte ning pildistas 4. märtsil tema ees taas masturbeerima hakanud Federicot. Foto viis ta kohe komandörile.

Selle peale alustati ahistanud ülema suhtes distsiplinaarjuurdlust. Selle tulemusel saabus baasi aga nõunik, kes soovitas naisel mitte kaebust esitada. Kuigi Delia ignoreeris soovitust, oli ta hirmul, sest ülem oli relvastatud ja vägivaldne: ta oli näinud meest varem hoope jagamas.

Olukord tekitas tal aga paanikahäireid ning peagi saadeti naine psühhiaatrilisele ravile.

Elche linna tsiviilkohtunik andis Deliale vaidluses ülemaga õiguse, misjärel liikus asi edasi sõjaväekohtusse, mis hakatuseks püüdis tühistada tsiviilkohtu seatud lähenemiskeeldu. Praeguseks on asi aga sõjaväekohtus venima jäänud ning kolm aastat pärast kaebuse esitamist ootab see endiselt protsessi algust.

Hispaania lennuväe pressiesindaja väitel kõrvaldati Federico 2017. aastal kuueks kuuks töölt ning saadeti seejärel vanuse tõttu reservi, mis tagab talle teenistusastmele vastava palga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles