Uuesti presidendiks pürgimisest teatanud Porošenko lubas viia Ukraina ELi ja NATOsse (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko teatas uuesti riigipeaks kandideerimisest täna Kiievis peetud rahvusvahelisel foorumil.
Ukraina president Petro Porošenko teatas uuesti riigipeaks kandideerimisest täna Kiievis peetud rahvusvahelisel foorumil. Foto: Serg Glovny / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko teatas täna, et on otsustanud kandideerida veel viieks aastaks riigipeaks ning kinnitas, et Ukraina eesmärk on saada ELi ja NATO täieõiguslikuks liikmeks.

«See tugev vastutustunne oma riigi eest sundis mind otsustama taas Ukraina presidendiks kandideerida,» ütles Porošenko märtsi lõpus toimuvate presidendivalimiste eel Kiievis tuhatkonna inimese poole pöördudes.

Porošenko küsib valijailt mandaati, et tagada Euroopa- ja Atlandi-integratsiooni protsess, tagada riigi iseseisvus ja taastada Ukraina territoriaalne terviklikkus.

Porošenko rõhutas vajadust Venemaaga rahu saavutada.

«Muidugi on vaja rahu Venemaaga. Külma, kuid rahu,» ütles ta rahvusvahelisel foorumil Kiievis. Porošenko sõnul on sõja ja rahu teema valimistel üks peamisi, sest rahvas ei vali üksnes presidenti, vaid ka kõrgeimat ülemjuhatajat.

Ta kinnitas, et Kiiev jätkab riigi terviklikkuse taastamist. «Me jätkame Ukraina terviklikkuse taastamisega poliitilis-diplomaatilisel tee, tagades Ukraina-meelse koalitsiooni ühtsuse maailmas, Euroopa Liidus, kasutades sanktsioone ja ÜRO rahvusvahelist missiooni Donbassi okupeeritud alal,» selgitas Porošenko.

Vaid täisõiguslik Euroopa Liitu ja NATOsse kuulumine saab tagada Ukraina sõltumatuse ja julgeoleku, rõhutas Porošenko.

«Järjest rohkemad lääne poliitikud hakkavad lõpuks mõistma, et Ukrainata ei ole EL ega NATO kindlalt turvaline. Seda liikmelisust ei vaja üksi Ukraina, vaid ka EL ja NATO vajavad Ukrainat täisväärtusliku osalisena oma struktuuridesse... Vaid täieõiguslik kuulumine ELi ja NATOsse tagab lõplikult ja pöördumatult Ukraina riikliku iseseisvuse ja julgeoleku,» ütles ta.

Tema väitel on Ukraina Euroopa idatiiba juba märgatavalt tugevdanud. «Venemaa jääb alati oma impeeriumiihaluse juurde ja üritama allutada endale Euroopat,» lisas Porošenko. 

Porošenko valiti Ukraina presidendiks 2014. aastal pärast venemeelse riigipea Viktor Janukovõtši tagandamist rahvaülestõusuga.

53-aastane šokolaaditööstur lubas viia 45 miljoni elanikuga Ukraina läände ja viia läbi ambitsioonikad reformid. Tema kriitikute väitel lokkab riigis endiselt korruptsioon ja Porošenko ei ole näinud kuigivõrd vaeva teiste oligarhide ohjeldamisega, kuid majandus on hakanud tasapisi kõige hullemast kriisist väljuma.

Arvamusküsitluste põhjal jääb Porošenko maha endisest peaministrist Julia Tõmošenkost, kes teatas presidendiks kandideerimisest eelmisel nädalal. Kolmandal kohal on küsitlustulemuste põhjal koomik Volodõmõr Zelenski, kes on küll telesarjas presidenti mänginud, kuid kel tegelikku poliitilist kogemust ei ole.

Ühegi kandidaadi edu ei ole mäekõrgune: Tõmošenkot pooldab 19 protsenti inimestest, Porošenkot 14 protsenti ning Zelesnkit 9 protsenti.

Ukraina presidendivalimiste esimene voor toimub 31. märtsil.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles