Al-Qaeda liitlaste pealetung ohustab Süürias Idlibi relvarahu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaedaga seotud uudisetagentuur Ibaa News Agency avaldas foto äärmusrühmitusega liidus tegutsevatest võitlejatest Põhja-Süürias detsembri hakul.
Al-Qaedaga seotud uudisetagentuur Ibaa News Agency avaldas foto äärmusrühmitusega liidus tegutsevatest võitlejatest Põhja-Süürias detsembri hakul. Foto: AP/Scanpix

Endiste Al-Qaedaga võitlejate rühmitus vallutas jaanuari hakul mässulistelt üle kahekümne küla ja linna Põhja-Süürias, laiendades ja kindlustades kohalolekut alal, mis on suuruselt võrreldab Liibanoni riigi territooriumiga.

Rühmituse Hay'at Tahrir al-Sham ehk Levandi Vabastuskomitee vallutused on ränk hoop septembris Venemaa ja Türgi vahendusel saavutatud relvarahule, mis hoidis ära valitsusvägede pealetungi Idlibi provintsis – Süüria opositsiooni viimases suuremas kantsis.

See näitab, et Al-Qaeda on muutunud taas ohtlikuks, samal ajal kui tema vastane, äärmusrühmitus ISIS on sedavõrd nõrgestatud, nii et USA on juba otsustanud oma väed Süüriast välja viia.

Levandi Vabastuskomitee on küll ametlikult Al-Qaedaga sidemed katkestanud, kuid ekspertide sõnul on ta Osama bin Ladeni asutatud ülemaailmse võrgustikuga ikka veel tihedalt seotud ja võib kasutada tolle Süüria baasi rünnakuteks lääne vastu.

Londoni Majanduskooli Lähis-Ida poliitika professor Fawaz Gerges hoiatab, et rühmituse pealetung võib süvendada kolme miljoni piirkonnas elava inimese humanitaarkriisi, kuid anda ka Süüria presidendile Bashar al-Assadile ja tema liitlastele õigustuse omakorda Idlibi provintsi rünnata.

«Niisugune stsenaarium oleks sama laastavalt verine kui võitlus Aleppo pärast,» ütles ta viitega 2016. aasta rasketele lahingutele Süüria suurima linna pärast, milles hukkus tuhandeid inimesi ning mis viis valitsusvägede ja nende liitlaste võiduni mässuliste käes olnud Ida-Süürias.

Levandi Vabastuskomitees on arvukalt lahingutes karastunud Al-Qaeda võitlejaid. Kui Süüria mässuliste alad nende kätte lähevad, võivad abiagentuurid olla sunnitud lahkuma, nii et kümned tuhanded elanikud peavad ise vaatama, kuidas toime tulevad.

Valitsusväed on viimasel ajal hakanud taas intensiivsemalt Idlibi ja selle naabruses asuvaid mässuliste alasid pommitama. Valitsusmeelse meedia andmetel käisid kaitseminister Ali Ayoub ja eliitüksuste komandör brigaadikindral Suheil al-Hassan hiljuti rindejoonel, mis lubab arvata, et oodata on valitsusvägede pealetungi.

Levandi Vabastuskomitee käes on praegu 9000 ruutkilomeetri suurune ala ehk umbes viis protsenti Süüria territooriumist. Seal elab kolm miljonit inimest, kellest paljud on põgenenud riigi teistest piirkondadest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles