Kanada saatkonna töötajaid kimbutavad Kuubal salapärased tervisehädad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada saatkonnahoone Havannas.
Kanada saatkonnahoone Havannas. Foto: Desmond Boylan / AP / Scanpix

Pärast arvatavaid helirünnakuid USA Kuuba saatkonna töötajate vastu on salapärased haigestumised tabanud ka Kanada diplomaate.

Kanada kinnitas 14 kummalise haigusnähu esinemist Kuubal teenivate diplomaatide seas 2017. aasta algusest alates. Nüüd teatas riik, et vähendab järjekordse diplomaadi terviseprobleemide tõttu oma töötajate arvu Kuubal poole võrra.

Teadmata põhjustel tekkinud tervisehäired on mõjutanud ka 26 USA saatkonnatöötajat, kellel on diagnoositud erinevaid terviseprobleeme uimasusest kuni kerge ajukahjustuseni.

Novembris teatas Kanada, et kaalub kõiki võimalusi oma kodanike tervise tagamiseks. Nüüd otsustati vähendada saatkonnatöötajate arvu 16 inimeselt kaheksale töötajale.

14 terviserikke käes kannatava kanadalase seas on nii saatkonnatöötajaid kui nende pereliikmeid. Kanada ametniku sõnul puudutab viimane haigestumisjuhtum eelmisel suvel Kuubale saabunud diplomaati, kes teatas terviseriketest 29. detsembril. Ametnik kinnitas, et hiljutised juhtumid näitavad probleemi jätkumist.

Kanada valitsusametniku sõnul on Kuuba valitsus teinud riigiga juhtumite osas koostööd ning Havanna ametnikud on probleemi osas samuti endast väljas. Kuuba on eitanud igasugust seotust diplomaatide haigestumisega.

Kummalised haigestumised kahjustasid tõsiselt USA-Kuuba suhteid. 2017. aasta septembris viisid Ühendriigid Kuubalt välja enamuse oma diplomaatilisest personalist. Kanada jättis toona oma töötajad paika.

USA ei ole öelnud, mis terviserikkeid põhjustab, kuid esialgsed spekulatsioonid pakkusid terviserikete põhjusena mingit tüüpi helirelva. Kanada on teatanud, et neil ei ole juhtumite põhjuste osas mingit informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles