Euroopa suurriigid lõid mooduse Iraani sanktsioonidest mööda hiilimiseks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani naine jalutamas Teherani tänaval mööda riigi lippu kujutavast seinamaalingust.
Iraani naine jalutamas Teherani tänaval mööda riigi lippu kujutavast seinamaalingust. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / Scanpix

Ühendkuningiriik, Prantsusmaa ja Saksamaa käivitavad maksemehhanismi nimega INSTEX, et jätkata nii kaubavahetust Iraaniga ja minna mööda Ameerika Ühendriikide kehtestatud sanktsioonidest.

Mehhanism registreeritakse Prantsusmaal, seda haldab Saksamaa ja järelevalvenõukogu juhib Ühendkuningriik. Seda hoitakse käigus kolme riigi ühise rahastusega.

Maksemehhanism lubaks Euroopa Liidu firmadel kaubelda Iraaniga rikkumata Washingtoni sanktsioone. Allikate väitel on esialgu kavas seda kasutada vaid toidukaupade, ravimite ja meditsiiniseadmete müümiseks Iraani, kuid kasutusvaldkondi on hiljem võimalik lisada.

Kolm mehhanismi algatanud riiki on osalised Iraani 2015. aasta tuumaleppes, millega Teheran nõustus tõmbama tagasi oma tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonidest vabastamisele. USA lahkus leppest möödunud aastal ja kehtestas Iraanile taas sanktsioonid.

Maksemehhanismi loonud riigid peaks tegema ühisteate juba mitu kuud ettevalmistamisel olnud kanali avamisest täna Bukarestis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel.

Kuigi INSTEX (kaubavahetuse toetuse instrument) on kolme riigi ühisprojekt, annavad sellele ametliku toetuse kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.

Washington on Euroopa Liitu hoiatanud sanktsioonidest kõrvale hiilimise eest, samas kui Euroopa riigid ja tuumaleppe teised allkirjastajad Venemaa ja Hiina leiavad, et Iraan ei ole tuumalepet rikkunud ja peaks saama kauplemist jätkata.

Belgia välisminister Didier Reynders ütles, et kuigi Brüsselil on Washingtoniga tuumaleppe osas erimeelsusi, jagatakse ka mitmeid USA muresid.

«On oluline, et näitaksime ameerika kolleegidele, et liigume samas suunas küsimustes nagu ballistilised raketid ja Iraani regionaalsed tegevused,» ütles Reynders Bukaresti ministrite kohtumisele saabudes.

INSTEXi projekti kohta ütles ta, et lõpuks otsustavad ikkagi firmad, kas nad tahavad või ei taha Iraanis töötada, pidades silmas USA sanktsioonide ohtu.

Euroopa skeem oli esialgu mõeldud selleks, et Iraan saaks jätkata nafta müümist Euroopa Liidule, kuid nüüd, mil Euroopa ostab väga vähe Iraani naftat, on see suunatud eelkõige väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.

«Peame ootama ja vaatama, kes seda kasutavad,» ütles allikas Brüsselist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles