USA võib juba täna teatada lahkumisest tuumajõudude leppest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tiibrakett Novator 9M729.
Venemaa tiibrakett Novator 9M729. Foto: Zumapress/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon võib juba täna teada anda lahkumisest keskmaa tuumajõudude lepingust (INF).

Ühendriikide lahkumine, mida on oodatud juba mitu kuud, järgneb aastaid kestnud lahendamata vaidlusele Venemaaga 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise üle, mida lepe hõlmab.

Washingtoni hinnangul rikub lepet Venemaa tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Moskva hinnangul ei riku rakett lepet, sest selle laskeulatus on kuni 480 kilomeetrit.

4. detsembril hoiatas USA välisminister Mike Pompeo, et Washington alustab 2. veebruaril INF-lepingust lahkumise protsessi, kui Venemaa ei naase 60 päeva jooksul selle täitmise juurde. USA ametnikud on ka ähvardanud, et Pentagon asub tööd uue raketisüsteemi ehitamiseks, mis muidu oleks leppega keelustatud.

USA ametnikud on väljendanud muret ka Hiina üle, kes ei ole 1987. aastal sõlmitud leppe osapool. Hiina on seadnud Aasias üles suure hulga rakette, mille tegevusraadius ulatub kaugemale INF-lepingus ette nähtud piiridest. INFist lahkumine võimaldab Trumpi administratsioonil seista vastu ka Hiinale, kuigi esialgu pole selge, kas ja kuidas ameeriklased seda teeksid.

USA välisministeerium teatas, et Pompeo teeb täna avalduse, kuid ei täpsustanud selle teemat.

NATO kõneisik Oana Lungescu ütles eile, et pole mingeid märke sellest, et Venemaaga oleks võimalik INF-lepingu täitmise osas kokkuleppele jõuda.

«Sestap peame valmistuma maailmaks ilma selle leppeta,» kirjutas ta Twitteris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles