Itaalia rannavalve pidas kinni Sea Watchi päästelaeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulasi päästva abiorganisatsiooni Sea Watch laev.
Pagulasi päästva abiorganisatsiooni Sea Watch laev. Foto: Sea Watch/Ropi / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Sitsiilia Catania sadamas peeti ohutus- ja keskkonnaseaduste rikkumiste tõttu kinni pagulasi päästva abiorganisatsiooni Sea Watch laev, teatas Itaalia rannavalve.

Hollandi lipu all seilava laeva meeskond oli kinnipidamist ka oodanud, kuivõrd Itaalia marurahvuslasest siseminister Matteo Salvini on süüdistanud heategevusorganisatsioone immigratsioonile kaasaaitamises.

«Nagu oodatud, meid blokeeriti poliitilistel põhjustel! Rannavalvet survestati tugevasti leidma põhjust meie kinnipidamiseks,» teatas Sea Watch Twitteris. «Nad võivad ketti panna meie laevad, kuid nad ei saa ketti panna solidaarsust.»

Itaalia ametnikud sisenesid laeva neljapäeval, kui see maabus sadamasse 47 päästetud migrandiga. Rannavalve teatel viidi läbi pardatingimuste tehniline inspektsioon.

«Lõbusõidujahina arvele võetud Sea Watch 3 ülevaatusel leiti rida nõuetele mittevastavusi navigeerimisohutuse vallas ja merekeskkonna kaitse vallas,» teatas rannavalve. «Rannavalve ei luba laeval lahkuda, kuni need probleemid on lahendamata.»

Sea Watchi missiooni juht Kim Heaton-Heather ütles, et ta kardab probleeme ametivõimudega. «Aga ma olen ka väga kindel, et lõpuks, mis tahes süüdistusi organisatsioonile, laevale või meeskonnale tervikuna ka ei esitata, ükski neist süüdistustest ei jää külge ja tõde tuleb ilmsiks.»

Salvini on Sea Watchile ette heitnud, et see toob pagulased Itaaliasse selle asemel, et nad viia lähemal asuvatesse Liibüa või Tuneesia sadamatesse. Samuti uurib siseminister võimalusi keelata heategevuslikel päästelaevadel Itaalia vetesse sisenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles