Britid pahased: EL nimetas Gibraltarit nende kolooniaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed jalutamas Gibraltaril Hispaania piiri lähistel.
Inimesed jalutamas Gibraltaril Hispaania piiri lähistel. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix

Ühendkuningriik reageeris ärritusega Euroopa Ülemkogu täna avaldatud dokumendile, kus nimetatakse Gibraltarit brittide asumaaks.

Dokumendis käsitletakse ettepanekuid anda Briti kodanikele lühiajaline viisavaba ligipääs Euroopa Liidu Schengeni alale pärast Brexitit.

«Gibraltar on Briti krooni koloonia,» seisis Euroopa Ülemkogu dokumendi joonealuses märkuses. 

«Gibraltari sellisena kirjeldamine on täiesti vastuvõetamatu,» ütles peaminister Theresa May pressiesindaja ajakirjanikele. «Gibraltar on täielikult osa Ühendkuningriigi perest ja see ei muutu meie lahkumisel Euroopa Liidust.»

Suurbritannia sai praegu 33 000 elanikuga Gibraltari endale Hispaanialt 1713. aastal ja see on Briti autonoomne ülemereterritoorium. Piirkonnal on 1,2-kilomeetrine piir Hispaaniaga, mistõttu oli see oluline teema ka Brexiti kõnelustel. 

2002. aastal korraldati Gibraltaris referendum selle üle, kas Hispaania ja Ühendkuningriik peaksid seadma piirkonna üle sisse jagatud suveräänsuse. Gibraltari elanikest 99 protsenti hääletas sellele vastu.

2016. aasta Brexiti referendumil oli Euroopa Liitu jäämise pooldajate osakaal seal 96 protsendiga Ühendkuningriigi kõrgeim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles