Bundeswehri segab bürokraatiakoletis (3)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid demonstratsioonesinemisel Münsteris.
Saksa sõdurid demonstratsioonesinemisel Münsteris. Foto: David Hecker/EPA/Scanpix

Tehnika ei tööta, varuosi pole, inimesi napib ja toimub üleorganiseerimine – sellised on vaid mõned kokkuvõtted värskest iga-aastasest Saksamaa parlamendiraportist, kus võeti vaatluse alla relvajõudude (Bundeswehr) olukord möödunud aastal.

Täpselt aasta tagasi avaldas Saksamaa Liidupäeva relvajõudude volinik Hans-Peter Bartels (Sotsiaaldemokraatlik Partei, SPD) eelmise raporti, kus andis Bundeswehri olukorrale hävitava hinnangu. Kaitsevaldkonnas on üks aasta ülimalt lühike aeg ning seetõttu ei andnud kannapöördest märku ka sel nädalal välja tulnud uus 126-leheküljeline raport.

Saksamaa on Ameerika Ühendriikide presidendilt Donald Trumpilt korduvalt kriitikat saanud liiga väikeste kaitsekulutuste eest, sest NATO nõutud kahe protsendi piirist ollakse veel kaugel. Mullu kulutati riigikaitsele 1,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), kuid rahalises mõttes sai valdkond juurde viis miljardit eurot, viies kogusumma 43,2 miljardi euroni. Aastaks 2024 tahetakse jõuda 1,5 protsendini SKTst.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles