AJA PEEGEL. Vastuolulise Arafati vari püsib Palestiina kohal

Andri Frolov
, BNSi välistoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yassir Arafat 1978. aastal. Juba ülikooli lõpetamisest saadik kandis palestiinlaste liider alati kufiiat, mille ta voltis üle oma parema õla sümboolselt kujusse, mis meenutas ajaloolise Palestiina piirjooni.
Yassir Arafat 1978. aastal. Juba ülikooli lõpetamisest saadik kandis palestiinlaste liider alati kufiiat, mille ta voltis üle oma parema õla sümboolselt kujusse, mis meenutas ajaloolise Palestiina piirjooni. Foto: akg-images/Scanpix

«Ausalt öeldes on mul kahju, et me teda ei kõrvaldanud.» Nii ütles 2002. aasta jaanuaris tollane Iisraeli peaminister Ariel Sharon palestiinlaste presidendi Yassir Arafati kohta, kes aastakümme varem sai koos kahe iisraellasega Nobeli rahupreemia.

Yassir Arafat oli vastuoluline figuur eluajal ning on ka pärast surma.

Poolehoidjad peavad teda sõduriks, rahu edendajaks ja riigimeheks, kes viis palestiinlaste omariikluse püüdlused maailma tähelepanu keskmesse ning võitles nende eest väsimatult.

Tema vastaste hinnangul oli ta võimujanuline autokraat ja lihtlabane terrorist, kes uskus diplomaatia asemel vägivalda ning lasi Palestiina riigi loomise võimalusel minema libiseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles