Venemaa lahkub samuti tuumajõudude leppest (57)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa 9M729 maalt tulistatava tiibraketi esitlus.
Venemaa 9M729 maalt tulistatava tiibraketi esitlus. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Venemaa ametnikud ja poliitikud kritiseerisid karmilt Ühendriikide otsust lahkuda keskmaa tuumajõudude leppest (INF), ühe riigiduuma liikme sõnul on see samm USA hävingu poole, vahendab RFE/RL.

«Õnnitlen kogu maailma – USA astus veel ühe sammu oma hävingu poole,» ütles Föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov, kuuldes Washingtoni otsusest INFist lahkuda.

Vene president Vladimir Putin teatas seejärel täna, et Venemaa peatab samuti INFis osalemise. «Meie Ameerika partnerid teatasid, et peatavad osalemise leppes, seda teeme ka meie,» ütles Putin.

Vene president Vladimir Putin kohtumisel välisminister Sergei Lavrovi ja kaitseminister Sergei Šoiguga.
Vene president Vladimir Putin kohtumisel välisminister Sergei Lavrovi ja kaitseminister Sergei Šoiguga. Foto: ALEXEY NIKOLSKY / Scanpix

Televisioonis üle kantud kohtumisel välisminister Sergei Lavrovi ja kaitseminister Sergei Šoiguga, ütles Putin, et Venemaa asub uute keskmaarakettide väljatöötamise kallale, kuid ei võta neid kasutusele, kui sellest hoidub ka USA.

Lisaks käskis Putin ministritel mitte algatada Washingtoniga desarmeerimiskõnelusi. "Ootame, kuni meie partnerid on piisavalt küpsed, et pidada selles olulises küsimuses meiega võrdsed ja sisulist dialoogi," sõnas Putin.

«Venemaa on aastaid rikkunud INFi reegleid ilma igasuguse kahetsuseta,» ütles USA välisminister Mike Pompeo otsust avaldades. Leppest alustatakse lahkumist täna. Lahkumine jõuab lõpule kuue kuu pärast.

Samas rõhutas Pomepo, et Washington on avatud relvakontrolli puudutavatele läbirääkimistele Moskvaga. 

«Loodan kõik ühte suurde ja ilusasse tuppa kokku kutsuda ning uus ja palju parem lepe sõlmida,» teatas USA president Donalt Trump eile detailidesse laskumata.

Hiina välisministeerium aga välistas läbirääkimised uue mitmepoolse leppe üle, mis asendaks INFi. USA otsus leppest lahkuda võib vallandada ohtlikud tagajärjed, märkis välisministeerium avalduses. 

«Hiina on vastu USA lahkumisele leppest ning kutsub USAd ja Venemaad lahendama erimeelsusi konstruktiivse dialoogi teel,» märkis ministeerium avalduses. «INF lepe etendab globaalse strateegilise tasakaalu kaitsmisel olulist rolli.»

Kommentaarid (57)
Copy
Tagasi üles