Kadri Liik: venelased on valitsevast tandemist väsinud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Liik.
Kadri Liik. Foto: Peeter Langovits

Moskvas viibiv kaitseuuringute keskuse vanemteadur Kadri Liik ütles, et eelolevad duumavalimised Venemaal on taas väga huvitavad, sest venelased on oma valitsevast tandemist ära väsinud.

Liik selgitas telefoniintervjuus Vikerraadio saatele «Reporteritund», et väsimus võimu vastu on erinevates ühiskonnakihtides tekkinud väga erinevatel põhjustel ja väljendub erinevalt, vahendas ERR Uudised.

«Aga selline protestimeeleolu on üsna üleüldine ja mina ütleksin, et see on pretsedenditu, kontrollitud meedia tingimustes midagi niisugust mina Venemaal näinud ei ole, kõik sellised suuremad ühiskondlikud meeleolulained ja halvakspanu juhtide vastu on jäänud vanadesse aegadesse, kui Venemaal oli veel vaba meedia, poliitiline õhkkond Moskvas on muutunud,» rääkis Liik, lisades, et rahvas jälgib väga tähelepanelikult valimistulemusi ja selle põhjal tehakse järeldus, kui palju tulemusi võltsiti.

Mitmed analüütikud on Liigi kinnitusel osundanud, et võim on Venemaal omamoodi kahvlis: kui võltsitakse liiga palju, siis riskitakse olukorra veelkordse eskaleerimisega, samas, kui võltsitakse vähem ja Ühtse Venemaa tulemus jääb tagasihoidlikumaks, siis ei ole teada, kuidas see võib mõjuda.

«Ühest küljest võib-olla mõjub see kuidagi rahustavalt, aga teisest küljest võib-olla otsustavad inimesed, et võimublokk juba laguneb ning survestavad edasi,» ütles Liik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles