Jeemeni valitsus ja mässulised kohtuvad ÜRO laeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi erukindral Patrick Cammaert (vasakul ees) ÜRO meeskonnaga Jeemenis ÜRO laeval toimuva kohtumise eel Jeemenis.
Hollandi erukindral Patrick Cammaert (vasakul ees) ÜRO meeskonnaga Jeemenis ÜRO laeval toimuva kohtumise eel Jeemenis. Foto: ABDULJABBAR ZEYAD / REUTERS/Scanpix

ÜRO Jeemeni missiooni juht, Hollandi erukindral Patrick Cammaert juhib Jeemeni sadamalinna Hodeida lähedal ankrus oleval ÜRO laeval Jeemeni valitsuse ja huthi mässuliste vahelisi kõnelusi, mille eesmärk on vaherahu tugevdamine linnas. 

Kohtumine korraldati ÜRO alusel pärast seda, kui mässulised keeldusid pidamast läbirääkimisi valitsuse kontrollitavatel aladel, ütles tundmatuks jääda soovinud valitsusametnik. 

Kohtumisel arutatakse detsembris Rootsis saavutatud Hodeida vaherahukokkuleppe elluviimist. Tegemist on lepet jõustava ühiskomisjoni kolmanda kohtumisega. Pühapäeval jätkavad osapooled ühisarutelusid vägede ümberpaigutamise ja humanitaaroperatsioonide soodustamise üle, nagu lepiti kokku Stockholmi lepingus. 

Saudi Araabia toetatud valitsus ja huthi mässulised on teineteist süüdistanud relvarahu rikkumises ning möödas on vägede taandumiseks ja vangide vahetuseks seatud tähtajad. 

Ühiskomisjoni eelmine ühisistung oli 3. jaanuaril. 

Hodeida sadama kaudu saabub Jeemenisse lõviosa sisseveetavatest kaupadest ja humanitaarabist.

Hodeidasse ja seda ümbritsevatesse sadamatesse on kavas paigutada kuni 75 ÜRO vaatlejat, kuid seni on neid relvarahu jälgimas vaid umbkaudu 20. 

Lähinädalatel asub Cammaerti asemel jaanuaris loodud ÜRO vaatlusmissiooni juhtima Taani kindral Michael Lollesgaard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles