ELi ja Ladina-Ameerika Venezuela kontaktrühm kohtub neljapäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End Venezuela presidendi kohusetäitjaks kuulutanud Juan Guaidó.
End Venezuela presidendi kohusetäitjaks kuulutanud Juan Guaidó. Foto: Leo Alvarez / Scanpix

Venezuela rahvusvahelisse kontaktrühma kuuluvad Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika riikide ministrid korraldavad esimese kohtumise neljapäeval Uruguay pealinnas Montevideos.

«Kontaktrühm toob kokku Euroopa Liidu ja selle kaheksa liikmesriiki (Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Holland, Portugal, Hispaania, Rootsi ja Suurbritannia) ja Ladina-Ameerika riigid (Boliivia, Costa Rica, Ecuador ja Uruguay),» ütlesid avalduses kohtumise kaaskorraldajad ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini ja Uruguay president Tabaré Vázquez.

Venezuela rahvusassamblee spiiker Juan Guaidó kuulutas end 23. jaanuaril presidendi kohusetäitjaks, väites, et Maduro tagasivalimine viimastel presidendivalimistel oli ebaseaduslik. Washington ja paljud Ladina-Ameerika riigid tunnustasid Guaidód kiiresti ajutise riigipeana, kuid seda pole seni teinud EL ja selle liikmesriigid.

Hispaania, Saksamaa ja Prantsusmaa, Suurbritannia ja Holland andsid 26. jaanuaril Nicolás Madurole 3. veebruari õhtuni aega uute valimiste väljakuulutamiseks, lubades vastasel juhul tunnustada presidendi kohusetäitjana Guaidó.

Kolmapäeval teatasid Mehhiko ja Uruguay, et korraldavad 7. veebruaril Venezuela poliitilise kriisi arutamiseks rahvusvahelise konverentsi neutraalse positsiooniga riikidele ja organisatsioonidele.

Maduro selja taha on asunud tema pikaajalised toetajad Venemaa, Hiina, Kuuba ja Türgi ning sotsialistist presidendile on endiselt lojaalne Venezuela sõjavägi, kuigi laupäeval teatas õhujõudude kindralmajor Francisco Yánez, et tunnustab presidendina Guaidód.

Enne Yánezi oli sõjaväelastest Madurost lahti öelnud Venezuela kaitseatašee Washingtonis kolonel José Luis Silva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles