Greenpeace tõmbab oluliselt koomale oma tegevust Indias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i laev.
Greenpeace'i laev. Foto: SCANPIX

Keskkonnaorganisatsioon Greenpeace teatas pühapäeval, et on sunnitud India valitsuse tegevuse tõttu sulgema kaks piirkondlikku kontorit ja vähendama personali Indias.

Greenpeace on Indias keskkonna kaitsmise eest võidelnud peaaegu kaks aastakümmet, kuid viimastel aastatel on organisatsioon sattunud kokkupõrkekursile peaminister Narendra Modi valitsusega, mis on süüdistanud seda riigis tegutsevate vabaühenduste rahastamisreeglite rikkumises.

Greenpeace on kritiseerinud India valitsuse poliitikate, muuhulgas söekaevandamise ja tuumaenergiaprojektide keskkonnamõju. Samuti on organisatsioon püüdnud teha kampaaniat üha halveneva õhu kvaliteedi vastu riigis, mille arvele panevad eksperdid umbes miljon surmajuhtumit.

Valitsuse kehtestatud piirangud on toonud kaasa Greenpeace India «suuruse märkimisväärse vähenemise» ja sundinud organisatsiooni sulgema kontorid pealinnas New Delhis ja riigi idaosas Patna linnas, teatas vabaühendus.

Greenpeace´i endine personaliliige ütles anonüümsuse tingimusel AFP-le, et üle kogu India on tööst ilma jäänud umbes 40 organisatsiooni töötajat.

Modi valitsus on pärast võimuletulekut 2014. aastal tühistanud umbes 15 000 välismaalt raha saava abiorganisatsiooni tegevusloa.

2015. aastal blokeeris valitsus teiste vabaühenduste kõrval ka Greenpeace India rahastamise välismaalt.

Eelmisel aastal külmutas India valitsus väidetava reeglite rikkumise tõttu peaaegu tosin Greenpeace´i pangakontot.

Greenpeace on eitanud rikkumisi ja väitnud, et tegutseb Indias saadud annetuste najal.

«Greenpeace India on tuhandete India doonorite, aktivistide ja vabatahtlike kollektiivne hääl,» sõnas Greenpeace India kampaaniadirektor Diya Deb laupäeval.

Tema sõnul võib valitsus Greenpeace´i «kontod külmutada ja sulgeda selle kontorid, kuid Greenpeace on idee, mida ei ole võimalik ära kaotada».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles