Maduro hoiatas Trumpi uue Vietnami eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro sõduritele kõnet pidamas.
Venezuela president Nicolas Maduro sõduritele kõnet pidamas. Foto: MARCELO GARCIA / AFP/Scanpix

Venezuela liider Nioclas Maduro ütles, et ei kavatse ametikohalt lahkuda ja hoiatas USAd uue Vietnami eest, vahendab Guardian.

Maduro hoiatas Ühendriikide presidenti Donald Trumpi, et tüli norimise korral lahkub viimane vereplekilisest Valgest Majast. «Lõpeta. Lõpeta, Trump! Jää sinna, kus oled! Sa teed vigu, mis katavad su käed verega ja sa lahkud ametist, vererada järel,» teatas Maduro, kelle tagasiastumist soovivad nii USA, Euroopa kui ka riigi opositsioon.

«Miks sa soovid uut Vietnami,» lisas Maduro, viidates USA osalemisele aastatel 1955-1975 väldanud Vietnami sõjas. Ta ütles, et eirab ka Euroopa ärgitusi korraldada uued valimised. «Me ei lepi kellegi ultimaatumitega. Ma keeldun praegu valimisi korraldama – need leiavad aset 2024. aastal. Me ei hooli sellest, mida Euroopa ütleb.»

«Rahvusvahelist poliitikat pole võimalik rajada ultimaatumitele. See on impeeriumite ja kolooniate ajastu teema,» sõnas Maduro.

Maduro- vastased meeleavaldajad Venezuela pealinna Caracase tänavail. 
Maduro- vastased meeleavaldajad Venezuela pealinna Caracase tänavail. Foto: Jimmy Villalta / ZUMAPRESS.com

Venezuela pealinna Caracase tänavad täitusid laupäeval kümnete tuhandete meeleavaldajatega, kes nõudsid Maduro tagasiastumist. Ta on naftariigi viinud humanitaarkriisi ja majandusliku kokkuvarisemiseni.

Maduro aga teatas televisiooni vahendusel protestijaid ignoreerides, et ei plaani kuskile minna. «Kui Põhja-Ameerika impeerium meid ründab, peame end kaitsma…Me ei loovuta Venezuelat.

Mitmed ELi riigid, sealhulgas Hispaania, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Rootsi andsid Madurole eilseni aega valimiste väljakuulutamiseks. Täna teatasid nad, et tunnustavad rahvusassamblee juhti Juan Guaidód riigi ajutise presidendina.

Venezuela opositsionijuht Juan Guaido.
Venezuela opositsionijuht Juan Guaido. Foto: JUAN BARRETO / AFP

Venemaa aga mõistis täna nende seisukoha hukka ja nimetas üleskutset katset sekkuda Venezuela siseasjadesse. «Katsed legitimeerida võimu usurpeerimist kujutavad endast sekkumist Venezuela siseasjadesse,» ütles Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Maduro võitis teise ametiaja mullu mais korraldatud presidendivalimistel, mida opositsioon boikottis ja mille tulemusi lääneriigid ja paljud Ladina-Ameerika maad keelduvad tunnustamast.

ÜRO hinnangul on riigist hüperinflatsiooni, toidu- ja ravimitepuuduse ning ebakindluse eest pagenud enam kui kolm miljonit elanikku. Arvatakse, et sel aastal tõuseb nende arv viie miljonini.

Maduro aga eitab probleemi. «Venezuela pole humanitaarkriisis. Meil on poliitiline kriis, majanduskriis. Paljusid inimesi on lahkuma petetud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles