Trump valmistub aastakõnet pidama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: JIM YOUNG / REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump peab täna õhtul kella 21 ajal (Eesti aja järgi kell neli kolmapäeva varahommikul) aastakõne, millega annab kongressile ülevaate olukorrast riigis.

Algselt pidid see aset leidma 29. jaanuaril, kuid Ühendriikide valitsuse osalise tööseisaku tõttu lükkus see edasi.

«Pakun kurvastusega välja, arvestades julgeolekumuresid ja juhul kui valitsuse tööseisak sel nädalal ei lõpe, et leiaksime sellele kõnele üheskoos mõne teise sobiva kuupäeva pärast tööseisaku lõppu või soovitan kaaluda selle kirjalikku esitamist kongressile 29. jaanuaril,» kirjutas demokraadist spiiker Nancy Pelosi kirjas vabariiklasest presidendile. 

President on kohustatud aeg-ajalt kongressile valitsuse tegemistest ülevaate andma. Ülevaadet olukorrast riigis võib esitada nii kõnena kui ka kirjalikult. 19. sajandil tehti seda enamasti kirjalikult. 1913. aastal aga otsustas president Woodrow Wilson seda suuliselt teha.

Juba on teada, et kolm demokraati plaanivad Trumpi esitlust boikottida. Läinud aastal tegi seda 14 demokraadist esindajatekoja liiget.

Pole teada, millele Trump koes tähelepanu pöörata plaanib. Kuid on äärmiselt tõenäoline, et ta otsib sellega toetust USA lõunapiirile plaanitavale müürile.

Trump peab oma kõne ajal, mil USA valitsuse ajaloo pikim osaline tööseisak lõpetati ajutiselt. «Me oleme jõudnud kokkuleppele lõpetada valitsusseisak ja avada föderaalvalitsus. Ma allkirjastan määruse, millega valitsus avatakse kolmeks nädalaks ehk 15. veebruarini,» teatas Trump 25. jaanuaril.

Trmp on vihjanud, et kui kongress tema piirimüüri ehitamisplaani ei toeta, kuulutab ta välja eriolukorra.

Lisaks puudutab president kõnes tõenäoliselt USA rolli Venezuela kriisis, retseptiravimite hinda ja Ühendriikide majandusolukorda.

Ühe Valge Maja ametniku sõnul üritab Trump oma kõnes vastuolusid siluda, selgitada oma plaane ja olla pisut optimistlikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles