Rumeenia valitsus võitleb oma kandidaadi Euroopa peaprokuröriks saamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Codruţa Kövesi mullu suvel, kui ta Rumeenia justiitsministri eestvõttel kõrvaldati riigi korruptsioonivastast võitlust korraldava ameti eesotsast.
Laura Codruţa Kövesi mullu suvel, kui ta Rumeenia justiitsministri eestvõttel kõrvaldati riigi korruptsioonivastast võitlust korraldava ameti eesotsast. Foto: BOGDAN CRISTEL / EPA / SCANPIX

Rumeenia justiitsminister on lubanud teha endast parima, et tema kaasmaalane, riigis pikalt korruptsioonivastast võitlust vedanud Laura Codruţa Kövesi ei saaks loodavale Euroopa peaprokuröri ametikohale.

Codruţa Kövesi sai tuntuks oma julgete katsetega juurida korruptsiooni välja ühest Euroopa Liidu kõige korrumpeerunumast riigist.

Juhtides Riiklikku Korruptsioonivastast Direktoraati (DNA) ei andnud ta armu ka peaministritele, endistele ja ametis olevatele ministritele, linnapeadele ega parlamendiliikmetele, mis viis tema ametis vabastamiseni mullu juulis justiitsminister Tudorel Toaderi käsul.

Sel nädalal ütles Toader Rumeenia veebilehele Stiripesurse, et EL ei ole teadlik Laura Codruţa Kövesi toime pandud rikkumistest DNA juhtumise ajal ning ta lubas, et tutvustab tema ametist vabastamise põhjusi teistele Euroopa Liidu justiitsministritele.

Samas on Euroopa Liit korduvalt väljendanud muret Rumeenias lokkava korruptsiooni pärast. Läinud aasta novembris hoiatas Euroopa Komisjon Rumeeniat, et nende võitlus korruptsiooniga teeb vähikäiku, tuues eraldi välja DNA-le avaldatava surve.

Osa ELi diplomaate on seisukohal, et Rumeenia suhtes tuleks rakendada sanktsioone, mis on ette nähtud õigusriigi põhimõtete eiramise korral, kui riik võtab vastu eelnõu, mis lubab amnestiat kõigile korruptsioonis süüdi mõistetud poliitikutele.

Euroopa Komisjoni ametnikud on tunnistanud Codruţa Kövesi parimaks kandidaadiks juhtima uut Euroopa Prokuratuuri, mille peamiseks ülesandeks on võidelda piiriüleste käibemaksukuritegude ning ELi eelarvet puudutavate pettustega.

Valikukomisjoni kirjas ELi Nõukogu ministritele ja Euroopa Parlamendile seisab, et rumeenlanna on nende esimene valik Prantsusmaa ja Saksamaa kandidaadi ees, kirjutas kirjaga tutvunud ajaleht The Guardian.

2015. aastal antud intervjuus The Guardianile selgitas Codruţa Kövesi, et Rumeenia valitsus püüdis pidevalt piirata korruptsiooniga võitleva ameti võimalusi viia uurimisi läbi.

Tema juhtimisel suutis DNA tagada, et Rumeenia kõige mõjuvõimsam poliitik Liviu Dragnea mõisteti süüdi ametipositsiooni kuritarvitamises. Riigi valitsusse kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Partei juhti nähakse eestvedajana püüdlustes kirjutada ümber Rumeenia korruptsiooniseadusi.

Parasjagu Euroopa Liidu Nõukogu eesistujaks olev Rumeenia ei saa vetostada otsust nimetada Codruţa Kövesi Euroopa peaprokuröriks, tema kandidatuuri peab heaks kiitma ELi liikmesriikide enamus ning europarlament.

Euroopa Prokuratuuri lõid 22 Euroopa Liidu liikmesriiki, nende seas Rumeenia üle-eelmisel aastal ning asutus peaks tegevust alustama hiljemalt tuleva aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles