Kuue aasta eest ISISe kätte langenud Briti ajakirjanik võib elus olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Cantlie üles astumas ISISe propagandavideos.
John Cantlie üles astumas ISISe propagandavideos. Foto: HO / AFP/Scanpix

Briti ajakirjanik John Cantlie võeti 2012. aastal Süürias ISISe poolt pantvangi ning seejärel sunniti teda osalema mitmes terrorirühmituse propagandavideos. Arvatakse, et ta võib siiani elus olla, vahendab CNN.

Suurbritannia julgeolekuminister Ben Wallace ütles eilsel kohtumisel ajakirjanikega, et valitsuse hinnangul hoiab ISIS Wallace’it siiani vangis.

Kogenud sõjafotograaf Cantlie kajastas vangi langedes Süüria konflikti. Koos temaga rööviti USA ajakirjanik James Foley, kel hiljem pea maha löödi.

Wallace lisas, et Suurbritannia ei pea terrorirühmitustega läbirääkimisi ega maksa lunaraha ning ei julgusta seda tegema ka teisi riike. Julgeolekuminister ei selgitanud, miks Briti valitsus Cantlie elusolekus nii kindel on ega kus ISIS teda hoida võiks.

Vangi langemisest saadik on Cantliet näidatud mitmes ISISe videos. Neis kannab ta oranži vangikostüümi ja teda on filmitud niinimetatud kalifaadi tänavatel eluolu kajastava korrespondendina.

John Cantlie 2012. aastal enne teistkordselt ISISe kätte langemist. 
John Cantlie 2012. aastal enne teistkordselt ISISe kätte langemist. Foto: - / AFP

Viimati nähti teda propagandavideos 2016. aasta detsembri keskpaigas, kus ta näis olevat Iraagi linna Mosuli võitluse eesrindel. «Oleme Mosuli kesklinnas ja minu selja taga on justkui stseen Steven Spielbergi filmist – ainult see toimub päriselt,» ütleb ta videos.

Cantlie alustas karjääri mootorratturajakirjanikuna, kuid teenis nime kajastades maailma ohtlikumaid sõjatsoone, sealhulgas Iraaki, Afganistani, Somaaliat, Liibüat ja Süüriat, kus ta kaks korda ära rööviti.

Esmakordselt rööviti ta 2012. aasta juulis koos Hollandi fotoajakirjaniku Jeroen Oerlemaniga. Nad üritasid põgeneda, kuid edutult. Ajakirjanikud päästis opositsiooniline  Vaba Süüria Armee nädal pärast nende vangi langemist.

Cantlie naases Süüriasse sama aasta novembris, et konflikti kajastamist jätkata. Tema pilt Maraat al-Numani linnale pomme heitvatest Süüria hävitajatest ilmus tol novembrikuul teiste seas Briti nädalalehes Sunday Telegraph. Veidi pärast selle pildi jäädvustamist röövisid džihadistid ta taas.

Viimased toimetasid ta ISISe kätte ja temast ei kuuldud kaks aastat. Siis hakkasid ilmuma propagandavideod, milles ISIS Cantliet kasutas. Ta on üles astunud vähemalt 12 taolises videos.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles