NATO korraldab liidrite kohtumise detsembris Tallinna asemel Londonis (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas, et allianss korraldab detsembris riigi- ja valitsusjuhtide kohtumise Suurbritannias Londonis.

«Me oleme Ühendkuningriigile tänulikud selle kohtumise võõrustamise eest NATO 70. sünnipäeval,» ütles Stoltenberg avalduses. «London oli NATO esimese peakorteri asukoht.»

Ühendkuningriik oli üks alliansi 12 asutajaliikmest ja etendab selles jätkuvalt võtmerolli, andes ühisesse julgeolekusse elutähtsaid panuseid, lausus ta.

Peasekretäri sõnul on Londoni kohtumine NATO liidrite jaoks võimalus tegeleda alliansi ees praegu ja tulevikus seisvate väljakutsetega ja tagada, et NATO jätkab kohanemist selleks, et tagada oma liikmesriikide rohkem kui ühe miljardi suuruse elanikkonna turvalisus.

NATO valitsus- ja riigijuhtide kohtumise formaat erineb tippkohtumise formaadist selle poolest, et selle raames ei toimu välis- ja kaitseministrite kohtumisi. 

Läinud kuul väljendasid Eesti diplomaadid valmisolekut korraldada NATO kohtumine ka Tallinnas. Sama tegi Türgi, kuid Londonile peeti anonüümseks jääda soovinud liitlasriigi diplomaadi sõnul suuremaks konkurendiks Tallinna. Tema sõnul võinuks ürituse Eestisse toomine näidata, et NATO hoolib oma idaservast. Ühendkuningriigis kokku saades on aga võimalik demonstreerida EList lahkuvate brittide jätkuvat sidet oma Euroopa liitlastega.

Välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Inga Bowden: kohtumispaik valmistab meile heameelt

NATO tähistab tänavu 70. aastapäeva ja see tähtpäev peaks kõigile liitlastele meenutama alliansi olulisust nende julgeoleku tagamisel. Oluline on, et liidrite kohtumine aitaks NATO sisulist tööd edasi viia ning demonstreeriks NATO võimekust ja liitlaste solidaarsust.

London kui NATO esimese peakorteri asukoht on loogiline ja sümboolne koht selle aastapäeva tähistamiseks. Kohtumise korraldamisega kinnitab Suurbritannia, et nende pühendumus Euroopa julgeolekule on ilmselge ja püsiv. Eesti oli valmis kohtumist korraldama alternatiivkohana.

Toetasime NATO peasekretäri ning meil on hea meel, et kohtumine toimub meile nii olulises liitlasriigis nagu Suurbritannia. Juhul kui tulevikus peaks tehtama veel ettepanekuid liitlasi kõrgetasemeliselt Eestis vastu võtta, siis kaalume seda tõsiselt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles