NATO riigid allkirjastasid Põhja-Makedoonia liitumisprotokolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov  ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Francois Lenoir / Reuters/Scanpix

NATO liikmesriigid ja Makedoonia allkirjastasid liitumisprotokolli peagi Põhja-Makedooniaks saava riigi ühinemisest alliansiga. 

Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov ja NATO 29 liikmesriigi alalised esindajad allkirjastasid protokolli NATO peakorteris Brüsselis. 

NATO peasekretär Jens Stoltenberg nimetas sündmust ajalooliseks päevaks, mis viib Makedoonia liitumiseni alliansi 30. liikmena pärast seda, kui liikmesriigid protokolli ratifitseerivad. 

«Kõik NATO liitlased allkirjastasid Makedoonia liitumisprotokolli, mis toob rohkem julgeolekut ja heaolu kogu piirkonda. Ma ootan päeva, mil NATO peakorteri ees lehvivad 30 riigi lipud,» säutsus Stoltenberg Twitteris. 

Põhja-Makedoonia ühinemine NATOga sai võimalikuks pärast seda, kui Kreeka ja Makedoonia saavutasid kokkuleppe ligi 30 aastat kestnud nimetüli lahendamiseks ja kokkuleppe ratifitseerisid mõlema riigi parlamendid. 

Õnnitlused edastas ka Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn, öeldes Twitteris, et Makedoonia NATO liitumisprotokolli allkirjastamine on panus rahusse ja stabiilsusesse Lääne-Balkanil. 

Põhja-Makedoonia tee Euroopa Liitu on pikem, kuna liitumiskõnelusi ei ole veel alustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles