USA välisminister külastab järgmisel nädalal Ungarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Liu Jie / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Valge Maja teatel külastab USA välisminister Mike Pompeo järgmisel nädalal ajal, mil USA üritab taastada vaidluste järel sidemeid Ungari peaministri Viktor Orbániga.

USA riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni sõnul kohtus ta Valges Majas Ungari välisministri Péter Szijjártóga. Koos arutati kaitsekoostööd, energia mitmekesistamist, Venemaa pahatahtlikule mõjule vastu seismist ning NATO-pühendumuse säilitamist.

«See oli hea eelvaade meie 2019. aasta eesmärkidest ning Pompeo järgmise nädala visiidist,» teatas Bolton Twitteris.

Kristlike väärtuste hoidmisest rääkiv ja Euroopa Liidu põgenikepoliitika vastu olev Orbán on üks vähestest Euroopa liidritest, kes Trumpi häälekalt kiidab.

Pompeo külastab Ungarit ajal, mil Orbán seisab silmitsi vastuolulise ületöötundide reformi tekitatud meeleavaldustega. Reformi vastased nimetavad seda orjaseaduseks.

Trumpi valitsus on näidanud üles tahet teha koostööd Orbániga, kellega USA eelmine president Barack Obama erilist tegemist teha ei tahtnud. Samas pole osade Orbáni tegemistega rahul ka praegune USA valitsus.

USA välisministeerium kritiseeris novembris Ungari otsust saata kaks arvatavat Vene relvakaubitsejat kohtumõistmiseks tagasi kodumaale, mitte anda neid välja USA-le.

Ühendriigid olid Budapestis pettunud ka siis, kui sealne Kesk-Euroopa ülikool mullu teatas, et peab viima oma peamised õppekavad Viini nõuete tõttu, mille Orbáni valitsus välismaa ülikoolidele kehtestas.

Ülikooli asutas USA-Ungari miljardär ja filantroop George Soros. Ta toetab liberaalseid väärtusi häälekalt ning Orbán ja tema valitsus on ta selle eest korduvalt sihikule võtnud.

Pompeo külastab ka 13.-14. veebruaril Poolat ning osaleb seal Lähis-Ida konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles