Austria riik peab Hitleri sünnikodu omanikule rohkem maksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri sünnikodu.
Adolf Hitleri sünnikodu. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Austria kohus leidis eile, et Adolf Hitleri sünnikodu omanikule makstavat kompensatsiooni tuleks suurendada.

Põhja-Austrias asuva Ried im Innkreisi piirkonnakohus otsustas, et valitsus maksis maja omanikule sundvõõrandamisel liiga vähe. Valitsus sai korralduse Gerlinde Pommerile maksta 1,5 miljonit eurot ehk sama summa, mida Pommeri kaitsjad pärast maja hindamist kohtus nõudnud olid. Siiani on riik välja maksnud vaid 310 000 eurot.

Hitler sündis Braunau linnas 1889. aastal. 1938. aastal ostis Hitleri lähedane liitlane Martin Bormann Pommerite perekonnalt maja ning hoone pandi riikliku kaitse alla. Pärast Teise maailmasõja lõppu anti see Pommeritele tagasi ning Gerlinde päris kuulsa hoone 1977. aastal.

Esimene foto väikesest Adolf Hitlerist. 
Esimene foto väikesest Adolf Hitlerist. Foto: Personalities / ©1999 Credit:Topham Picturepoint / SCANPIX

Austria riik kartis, et majast võib saada neonatside jaoks pühamu ja seega otsustati see üürile võtta. Kuni 2011. aastani oli tegu puudega inimeste keskusega, kuid Pommer katkestas üürilepingu, sest valitsus soovis hoones muutusi teha ning tekitada parema ligipääsu ratastooliga inimestele.

2016. aastal tegi Austria riik otsuse kolmekorruseline maja ja parkla sundvõõrandada. Varasemalt oli tehtud mitu katset Pommeriga müügi osas kokkuleppele jõuda, aga tulutult. Naine keeldus müügist ega lubanud ka renoveerimistöid. Omanik esitas sundvõõrandamise vastu kaebuse ja nimetas seda põhiseadusvastaseks, kuid kohus tegi siiski otsuse riigi kasuks.

Hitleri sünnikodu on neonatse ja teisi äärmuslasi juba aastaid ligi tõmmanud. Paljud neist reisivad Braunau am Inni, et hoone ees pilti teha.

2016. aastal väitis toonane Austria siseminister Wolfgang Sobotka, et hoone lammutatakse ning selle asemele püstitataks uus maja. Kriitikute sõnul tähendaks see, et Austria üritaks vaiba alla pühkida oma ebamugavat seost Hitleriga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles