Tüli kogub hoogu: Pariis kutsus suursaadiku Roomast konsultatsioonideks koju (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga liider Matteo Salvini (paremal) ja M5S juht Luigi Di Maio on oma sõjakate väljaütlemistega suhted Prantsusmaaga ära rikkunud.
Liiga liider Matteo Salvini (paremal) ja M5S juht Luigi Di Maio on oma sõjakate väljaütlemistega suhted Prantsusmaaga ära rikkunud. Foto: TONY GENTILE / REUTERS / SCANPIX

Prantsusmaa kutsus pärast Itaalia populistliku valitsuse mitut provokatsiooni oma suursaadiku Roomast konsultatsioonideks koju, teatas välisministeerium.

«Prantsusmaa on olnud mitu kuud korduvate süüdistuste, põhjendamatute rünnakute ja alusetute väidete sihtmärgiks,» ütles välisministeerium, lisades, seesuguseid rünnakuid ei ole nähtud Teise maailmasõja lõpust saadik. Pariis otsustas konsultatsioonideks koju tuua suursaadiku Christian Masset'.

Christian Masset.
Christian Masset. Foto: Radogna/Giacomino/Ropi / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Eile taunis Prantsuse välisametkond Itaalia asepeaministri Luigi di Maio kohtumist Prantsuse valitsusvastaste meeleavaldajate esindajatega. Di Maio ütles kohtumist kommenteerides, et tema eesmärgiks on luua ühisrinne mais peetavateks Euroopa Parlamendi valimisteks.

«Muutuste tuul on puhunud üle Alpide,» kuulutas Itaalia eliidivastase erakonna Viie The Liikumine (M5S) liider Twitteris.

«See uus provokatsioon on vastuvõetamatu naaberriikide ja partnerite vahel Euroopa Liidu südames,» ütles Prantsuse välisministeeriumi kõneisik avalduses päev pärast seda, kui Di Maio kohtus meeleavaldajatega Prantsusmaa pinnal.

Välisministeeriumi sõnul on viimased sekkumised lisandus vastuvõetamatutele provokatsioonidele. «Need rikuvad austust, mida väärivad sõbra- ja liitlasriigi demokraatlikud valikud.»

«Mittenõustumine on üks asi, aga suhete kasutamine valimiseesmärkidel midagi muud,» lisas välisametkond. 

Pariisi ja Rooma suhted on pingestunud pärast seda, kui Itaalias tuli juunis võimule M5S ja marurahvusliku Liiga koalitsioonivalitsus.

Itaalia valitsuskoalitsiooni kõrged ametnikud pole vaevunud Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni kritiseerides viisakaks jääma. Macron omakorda ei varjagi, et püüab võidelda Euroopa Liidu liikmesriikides pead tõstnud populistlike liikumistega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles