Madrid: kõnelused Kataloonia separatistidega on takerdunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvust pooldavad meeleavaldajad.
Kataloonia iseseisvust pooldavad meeleavaldajad. Foto: MANU FERNANDEZ / AP / Scanpix

Hispaania valitsus süüdistas täna Kataloonia separatiste nende ettepaneku tõrjumises, märkides, et kõnelused kriisi leevendamiseks on takerdunud. 

Madrid pani ette luua ümarlaud, millel osaleksid kõik Kataloonia erakonnad, ning seada ametisse spetsiaalne sõltumatu raportöör.

See viimane ettepanek tekitas palju pahameelt konservatiivide, aga ka mõnede juhtivate sotsialistide seas, kes süüdistasid valitsust järeleandmistes separatistlikele liidritele ja seeläbi alistumises väljapressimisele. 

«See ettepanek oli katse käivitada dialoog rangelt korrastatud viisil,» ütles asepeaminister Carmen Calvo, kelle sõnul Kataloonia separatistlikud erakonnad sellega ei soostunud. «Praegusel hetkel on olukord takerdunud.»

Calvo lisas, et separatistid soovisid valitsuselt nõusolekut iseseisvusreferendumi korraldamiseks, mis aga tema sõnul ei saa kunagi olema vastuvõetav. 

Parempoolsed jõud kutsusid üles korraldama pühapäeval Madridis meeleavaldust peaminister Pedro Sancheze vastu. Vaid kaks päeva hiljem algab Hispaania pealinnas kohtuprotsess Kataloonia 12 separatistliku liidri suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles