Kreeka parlament avas Makedooniale ukse NATO-sse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Skopje peaväljaku poole.
Vaade Skopje peaväljaku poole. Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / SCANPIX

Kreeka parlament kiitis eile õhtul heaks Makedoonia liitumisprotokolli NATO-ga, mis tähendab lõplikku heakskiitu naaberriigi nimemuutusele ja avab Skopjele tee allianssi. 

Otsust toetas 300-kohalises parlamendis 154 ja vastu oli 140 saadikut.  Meede järgneb Makedooniaga sõlmitud nimeleppe ratifitseerimisele Kreeka parlamendis jaanuaris ja eilse hääletusega jõustub ametlikult nimemuutus, millega Kreeka naaberriigist saab Põhja-Makedoonia. 

«Tänane hääletus sulgeb Kreekaga seotud kõige tähtsama kohustuste vooru,» lausus peaminister Aléxis Tsípras enne hääletust. «Tahaksin tervitada Põhja-Makedooniat, Kreeka suhtes sõbralikku riiki, mis peab olema liitlane jõupingutustes luua piirkonnas julgeolekut, stabiilsust ja rahu.»

Kreeka peaminister Aléxis Tsípras.
Kreeka peaminister Aléxis Tsípras. Foto: Dimitrios Karvountzis / ZUMAPRESS.com

Tsíprase sõnul on kahtlemata Kreeka huvides edendada Euroopa kurssi kõigi oma naabrite, mitte ainult Põhja-Makedoonia jaoks - ja mitte toetada piirkonnas kolmandate jõudude mõju, kellel on teistsugused püüdlused ja taotlused. 

«Ajalugu annab meile hinnangu. Mina tunnen, et olen täitnud patriootliku kohuse,» ütles peaminister. 

Mullu juunis sõlmitud niinimetatud Prespese kokkulepe näeb ette, et kui Makedoonia muudab nime Põhja-Makedooniaks, loobub Kreeka vastuseisust tema NATO-sse saamisele. Kokkulepe tegi lõpu 27 aastat kestnud nimetülile kahe riigi vahel. 

Kreeka välisministeerium peaks nüüd teavitama Makedoonia valitsust hääletustulemusest ning Makedoonia peaks seejärel kirjutama ÜRO-le, selle liikmesriikidele ja rahvusvahelistele organisatsioonidele, et teatada ametlikult nimemuutusest. 

Tsípras ütles eile veel, et Prespese lepe on tõstnud Kreeka staatust rahvusvahelisel areenil. Kreeka peaminister lisas, et Skopje peab võtma uue nime kasutusele lisaks kõigile tänavanimedele ja ametlikele dokumentidele ka avalikus arutelus. 

NATO liikmesriigid ja Makedoonia allkirjastasid kolmapäeval liitumisprotokolli peagi Põhja-Makedooniaks saava riigi ühinemisest alliansiga.

Põhja-Makedoonia liitub NATO-ga pärast seda, kui liitumisprotokolli on allkirjastanud 29 liikmesriigi parlamendid.

Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnul võib Põhja-Makedoonia nüüdsest peale osaleda alliansi ministrite kohtumisel liituma kutsutud riigina. 

Esmalt leppe ja nüüd ka protokolli vastu hääletanud Kreeka opositsiooni hinnangul teeb see Makedooniale liiga suuri järeleandmisi.

«Me hääletame liitumisprotokolli vastu, sest see on lihtsalt kahjuliku kokkuleppe lõppakt,» lausus konservatiivse Uue Demokraatia esimees Kyriakos Mitsotakis enne hääletust parlamendile. 

Kreeka vastuseisu tõttu liitus Makedoonia 1993. aastal ÜRO-ga nime all Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia (FYROM), mida ta kannab tänini.

Kreekas, mille põhjapoolne provints kannab nime Makedoonia, on naaberriigi nimemuutusele tugev vastuseis.

Kreeka ja Makedoonia rahvuslased on olnud leppe vastu ning Kreeka rahvuslastele tekitab enim meelehärmi tõik, et valitsus nõustus naaberriigis räägitava keele nimetamisega makedoonia keeleks ja sellega, et seda kõnelev rahvas on makedoonlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles