Ungari vabastab vähemalt nelja lapse emad eluks ajaks tulumaksust (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán eile õhtul oma kõnet olukorrast riigis pidamas.
Ungari peaminister Viktor Orbán eile õhtul oma kõnet olukorrast riigis pidamas. Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / SCANPIX

Ungari naised, kellel on neli või rohkem last, ei pea enam mitte kunagi tulumaksu maksma, lubas peaminister Viktor Orbán, tutvustades meetmeid, millega kasvatada riigis sündide arvu.

Lisaks on meetmepaketi osana kavas pakkuda noortele peredele intressivaba laenu summas 10 miljonit forinti (pisut üle 31 000 euro), mis kustutatakse, kui nad on saanud kolm last.

Orbáni väitel on soodustuse eesmärk kaitsta Ungari tulevikku sõltumata immigratsioonist.

Ungari rahvaarv kahaneb igal aastal 32 000 inimese võrra ning riigi naised saavad vähem lapsi – 1,45 last keskmiselt elu jooksul – kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Orbáni sõnul on olnud teiste Euroopa riikide vastus langevale sündimusele immigratsioon, kuid Ungari sellega ei lepi. «Iga puud oleva lapse asemel peaks üks sisse tulema ja siis oleks kõik numbritega korras. Ungari inimesed mõtlevad teisiti. Me ei vaja numbreid. Me vajame ungari lapsi,» kuulutas peaminister.

Lisaks lubas Ungari valitsus luua järgmise kolme aastaga 21 000 lasteaiakohta, kulutada 2,2 miljardit eurot tervishoiule, anda inimestele eluasemetoetusi ning hakata riiklikult toetama neid, kes ostavad suuri, vähemalt seitsme istekohaga sõidukeid.

Orbán käivitas eile peetud kõnega Euroopa Parlamendi valimiste kampaania, kutsudes valijaid üle kaitsma kristlikke rahvaid sisserände vastu, mis tema sõnul on valla päästnud terrorismiviiruse.

Maikuised europarlamendivalimised on Euroopale ajalooline risttee, ütles Orbán Budapestis kutsutud külaliste ees peetud aastakõnes.

Tema sõnul tuleb hääletajail valida traditsioone ja kristlust kaitsvate suveräänsete rahvusriikide ja uue internatsionalismi vahel, mida mahitavad migratsioonimeelsed Brüsseli bürokraadid mõjutatuna n-ö rahameestest, nagu liberaalne USA miljardär George Soros. 

Ning ta hoiatas hääletamast rändemeelsete erakondade poolt. «Need kes otsustavad ükskõik mis põhjusel toetada rännet ja migrante, loovad tegelikkuses segatud rassiga riike,» märkis ta. 

Meenutades korduvalt, kuidas Ungari 1989. aastal kommunismist lahti ütles, lausus peaminister, et ungarlased seisavad taas silmitsi nendega, kes püüavad traditsioone ja rahvusriiki minema pühkida.

Ta lisas: «Ajaloolised traditsioonid immigrantide riikides lõpevad... sellistes riikides luuakse kristluse ja islami segamaailmad, kus kristluse osakaal jätkuvalt kahaneb.»

Orbáni sõnul toob sisseränne kaasa kuritegevuse kasvu, seda eriti naiste vastu, ja päästab valla terrorismiviiruse. 

Samal ajal kui Orbán pidas eile õhtul oma kõnet olukorrast riigis, toimusid Budapestis meeleavaldused tema valitsuse poliitika vastu. Tema ametihoone ette oli kogunenud umbes 2000 inimest ning lisaks blokeeris rahvas üht suurimat Doonaud ületavat silda.

Samal ajal kui Ungari peaminister Viktor Orbán eile õhtul kõnet pidas, avaldasid tuhanded inimesed Budapestis tema valitsuse vastu meelt.
Samal ajal kui Ungari peaminister Viktor Orbán eile õhtul kõnet pidas, avaldasid tuhanded inimesed Budapestis tema valitsuse vastu meelt. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles