Tai printsessil keelati peaministriks pürgida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai printsessi Ubolratana poliitiline karjäär sai kiire lõppu, kui tema vend kuningas Maha Vajiralongkorn keelas tal peaministriks kandideerimise.
Tai printsessi Ubolratana poliitiline karjäär sai kiire lõppu, kui tema vend kuningas Maha Vajiralongkorn keelas tal peaministriks kandideerimise. Foto: Martin Bureau / AFP / Scanpix

Tai printsess Ubolratana eemaldati täna peaministrikandidaatide nimekirjast, teatas Tai valimiskomisjon.

Tai kuninga Maha Vajiralongkorni vanema õe esitas peaministrikandidaadiks 24. märtsil toimuvate valimiste eel ekspeaminister Thaksin Shinawatraga seotud Thai Raksa Charti erakond. 

Valimiskomisjoni teatel diskvalifitseeriti printsess, kuna kõik kuningliku perekonna liikmed on poliitikast kõrgemal.

Juba eelmisel nädalal teatas Tai kuningas, et tema õe kandideerimine on äärmiselt ebasobiv.

Tai jõukat ning mõjukat kuninglikku perekonda austatakse riigis väga ning Tais kehtivad ka karmid seadused, mis kaitsevad siniverelisi igasuguse solvamise eest. Kuninga sõna oma õe kandideerimise asjus võis lugeda lõplikuks otsuseks ning seega pole valimiskomisjoni tänane teade kuidagi üllatav.

Printsess Ubolratana pole ametlikult kuninglikke tiitleid, sest ta loobus neist mitukümmend aasta tagasi ameeriklasega abielludes, ehkki ta lahutas hiljem ja naasis Taisse. Ubolratanat peetakse aga kuningliku perekonna liikmeks ja ta täidab vastavaid ülesandeid.

Kuninga õe vaid paar päeva kestnud poliitiline karjäär on andnud aga hoogu Tai valimiskampaaniale ning kihutanud takka kuulujutte, et riiki valitseva hunta juhti Prayut Chan-O-Chad ähvardab riigipööre.

Täna oli ta sunnitud kõlakaid võimalikust putšist kummutama. «Kuulujutud? Me uurime neid. Need on valeuudised,» lausus Chan-O-Chad ajakirjanike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles