Saudi terrorist süüdistab Leedut salajase CIA vangla võõrustamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoone Vilniuse lähedal, kus asus väidetav CIA salavangla.
Hoone Vilniuse lähedal, kus asus väidetav CIA salavangla. Foto: Mindaugas Kulbis / AP/Scanpix

USA Guantanamo vanglas viibiv terrorismis kahtlustatav saudiaraablane kaebas Leedu kohtusse ja väidab, et teda piinati Vilniuses asuvas salajases USA Luureteenistuse (CIA) vanglas.

50-aastane Mustafa al-Hawsawi esitas hagi Euroopa inimõiguste kohtusse, mis läinud aastal mõistis Leedu süüdi salajases CIA programmis osalemises. Otsusega kästi Leedul kompensatsiooni maksta ühele teisele terrorismis kahtlustatavale.

«Al-Hawsawi petitsioon jõudis valitsuseni läinudnädalal läbi Euroopa inimõiguste kohtu,» ütles Leedu asejustiitsminister Irma Gudziunaite ja lisas, et neil aega küsimuses oma seisukoht esitada 22. märtsini.

Prantsusmaal Strasbourgis asuv kohus otsustas läinud aastal, et Leedu oli võõrustanud USA salavanglat aastatel 2005 ja 2006. Inimõiguste kohus käskis Vilniusel maksta 100 000- eurone valuraha Abu Zubaydah’le, teisele Kuuba saarel asuvas Guantanamo vanglas viibivale kinnipeetavale, keda kahtlustatakse Al-Qaedasse kuulumises.

Leedu ametnikud eitavad, et nende territooriumil kunagi mõnda CIA vanglat asunud on. Hoone Vilniuse äärelinnas, kus väidetav vangla asus, oli nende sõnul luure tugikeskus.

Leedu sõnul on USA keeldunud vastamast juhtumit uurivate prokuröride küsimustele.

Inimõiguste kohus leidis, et sarnased vangla asusid ka Poolas ja Rumeenias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles