Hiina võimud võivad Google´i sulgeda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina populaarsema otsingumootori Baidu avaleht.
Hiina populaarsema otsingumootori Baidu avaleht. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina kommunistliku rahvavabariigi võimud on alustanud ulatuslikku kampaaniat ebasobivate internetilehekülgede sulgemiseks. Nende hulka kuulub ka populaarne otsingusüsteem Google.

BBC Newsi teatel puudutab see eelkõige lehekülgi, mis on võimude hinnangul vulgaarse ja pornograafilise sisuga või propageerivad selliseid lehekülgi.

Võimud on teinud avalikuks 19 lehekülje nimed, mis ei vasta esitatud nõudmistele ja pole ebasobivast materjalist vaatamata ettekirjutustele vabanenud.

Nende lehekülgede hulgas on ka maailma üks populaarsem interneti otsingusüsteem Google ja Hiina kasutatavam otsingumootor Baidu.

Ühe ametniku kinnitusel võidakse need leheküljed sulgeda, sest Hiina kommunistliku partei hinnangul on nende kohus rahva moraalsust kaitsta.

«Me jätkame nende lehekülgede paljastamist, karistamist ja sulgemist, kus on hulgaliselt vulgaarset materjali,» ütles Cai Mingzhao Hiina riiklikule televisioonile antud intervjuus.

Internetifirmasid pidurdab Hiinas üleüldine tsensuur. Mõned ettevõtted panevad vabatahtlikult piirangud peale sellistele tundlikele lehekülgedele, mis räägivad inimõiguste kaitsmisest, Tiibeti eksiilvalitsusest või Hiinas keelustatud Falun Gongi usuliikumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles