Kremli nõunik: putinism on tuleviku ideoloogia (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaaegne Vladimir Putini nõunik Vladislav Surkov arvab, et Putini režiimil on suur ekspordipotentsiaal.
Pikaaegne Vladimir Putini nõunik Vladislav Surkov arvab, et Putini režiimil on suur ekspordipotentsiaal. Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Scanpix

Pikaaegne Venemaa presidendi Vladimir Putini nõunik Vladislav Surkov väitis Vene meedias avaldatud kirjutises, et riigipea poliitiline režiim on tuleviku ideoloogia, mille võtavad üle ka selle praegused vastased.

President Putini nõunik Vladislav Surkov kirjutas väljaandes Nezavisimaya Gazeta, et maailm pole veel näinud putinismi tippu, aga võib olla kindel, et aja jooksul hakkavad isegi selle praegused vastased režiimi kopeerima. 

«Me peame tunnustama, mõistma ja kirjeldama putinismi valitsussüsteemi kui tuleviku ideoloogiat,» ütles Surkov, kelle sõnul on Putini režiim neljas kõige mõjukam riigijuhtimise süsteem Venemaa ajaloos. Nimelt kõrvutas ta putinismi Ivan Suure, Peeter I ja Vladimir Lenini poliitilise tegevusega. 

«Venemaal välja töötatud poliitiline süsteem ei ole sobilik mitte ainult meie kodumaal, vaid sellel on märkimisväärne ekspordipotentsiaal,» sõnas Surkov.

Oma kirjatükis lükkas ta ümber kahtlused, et Venemaa valitsuses valitseb kriis ja kinnitas, et Putini režiimi on sisse ehitatud pikaajalisus. «See kestab aastakümneid, sest see on pärismaine, orgaaniline ja on elanud üle juba mitu šokki,» vahendas nõuniku sõnu Briti väljaanne Independent. 

Venemaa presidendi Vladimir Putini nõunik Vladislav Surkov.
Venemaa presidendi Vladimir Putini nõunik Vladislav Surkov. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Scanpix

Surkov on vastuoluline nõunik, keda on mõnikord nimetatud ka Kremli halliks kardinaliks. Aastatel 1999-2011 oli ta Kremli kabinetiülema asetäitja ja talle omistatakse Venemaa praeguse valitsemisrežiimi väljatöötamine. Varasemates intervjuudes on ta praegust režiimi nimetanud juhitud demokraatiaks.  

Nezavisimaya Gazeta veergudel ilmunud loos kinnitas Surkov, et Venemaa on tugev ainult tänu sellele, et on keeldunud läänelikest arusaamadest ja demokraatlikest institutsioonidest, mis üksnes loovad illusiooni valikuvabadusest. Nende asemel on Venemaal tark juht, kes on suuteline oma rahvast kuulama, mõistma ja nägema.

«Moodne Venemaa riigimudel algab usaldusest ja püsib tänu usaldusele, » sõnas Surkov. «See on oluliselt erinev lääne mudelist, mis suurendab usaldamatust ja kriitikat.»

Poliitikaanalüütik ja Putini endine kõnekirjutaja Abbas Galljamov ütles, et Surkovi artikkel ilmus ajal, mil küsitluste järgi on Vene elanikonna usaldus riigijuhtide vastu langenud rekordmadalale tasemele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles