Trump kinnitas piirimüüri rajamist hoolimata rahastamise puudumisest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi USA kongress ei nõustu rahastama Ühendriikide-Mehhiko piirimüüri president Donald Trumpi nõutud summas, kinnitas president eile Texase osariigis toimunud kampaaniaüritusel, et täidab oma 2016. aasta valimislubaduse sõltumata kongressi tahtest.
Kuigi USA kongress ei nõustu rahastama Ühendriikide-Mehhiko piirimüüri president Donald Trumpi nõutud summas, kinnitas president eile Texase osariigis toimunud kampaaniaüritusel, et täidab oma 2016. aasta valimislubaduse sõltumata kongressi tahtest. Foto: Joe Raedle / AFP / Scanpix

USA kongressi demokraatidest ja vabariiklastest läbirääkijad jõudsid eile piirijulgeoleku osas kompromissile, millega loodetakse vältida valitsusametite uut osalist seisakut. Kuigi kongress soostus müüri rahastamiseks eraldama nõutust kordades väiksema summa, kinnitas president Donald Trump veel eilegi, et USA-Mehhiko piirimüüri rajamine on kindel.

Vabariiklased soovisid meeleheitlikult vältida veel üht valitsusseisakut ja seetõttu soostusid nad leppima piirimüüri rajamiseks kaugelt väiksema summaga, kui Valge Maja soovitud 5,7 miljardit dollarit. Kongressi abide sõnul jäid pooled pidama 1,375 miljardil dollaril. 

Rahastus hõlmab eelarveaastat, mis lõpeb 30. septembril ja kokkuleppe kohaselt ehitatakse 55 miili uut metallist tara, mitte betoonmüüri. Seda on palju vähem kui Valge Maja detsembris nõutud 215 miili. Tara rajatakse Rio Grande orgu Texases. 

«Meid tõi täna kokku see, et me ei soovinud (seisaku) kordumist,» ütles senati assigneeringute komitee vabariiklasest esimees Richard Shelby valitsuse hiljutisele rekordpikale seisakule viidates. 

Kokkuleppe üksikasjad tehakse ametlikult teatavaks ilmselt tänase päeva jooksul. Abid avaldasid selle detailid anonüümselt, sest lepe on esialgne. «Meie meeskonnad alles töötavad üksikasjade kallal,» lausus esindajatekoja assigneeringute komitee demokraadist juht Nita Lowey. 

Pakt näeb muu hulgas ette uute tehnoloogiate rakendamist piiripunktides, aga ka demokraatide nõutud humanitaarabi ja täiendavaid tolliametnikke.

Kokkulepe vajab muu hulgas president Trumpi heakskiitu. Shelby avaldas lootust, et heakskiit saavutatakse.

Eile korraldas lisaks Trumpile Texase osariigis kampaaniaürituse ka demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Beto O'Rourke.
Eile korraldas lisaks Trumpile Texase osariigis kampaaniaürituse ka demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Beto O'Rourke. Foto: Christ Chavez / AFP / Scanpix

Trump ise esines eile õhtul El Pasos oma poolehoidjatele kõnega, mille keskmes oli immigratsioon ja piiriküsimused. «Nad ütlesid, et on teinud selles komitees edusamme,» lausus Trump kongressile viidates. «Lihtsalt, et te teaksite, me ehitame müüri niikuinii.» 

President, kes esines rahvast puupüsti täis staadionil hiiglasliku USA lipu ja loosungi «Lõpetame müüri» all, ütles et suur osa müüriprojektist on juba töös ning ta täidab 2016. aasta valimiskampaania lubaduse sõltumata kongressi tahtest.

«Müüridest on kasu,» ütles president, kelle kõnet katkestasid korduvalt protestijad. «Müürid päästavad elusid.»

Samal ajal Trumpi esinemisega pidas Texase osariigis kihutuskoosoleku presidendi võimalik demokraadist vastane 2020. aasta valimistel Beto O'Rourke, kelle sõnum on, et müürid toovad rohkem probleeme kui lahendusi.

«Ajal, mil kogu riigi pilgud on pööratud meile, teeme ühiselt teatavaks oma seisukoha siin, ühes Ameerika kõige turvalisematest linnadest,» ütles O'Rourke. «Linnas, mis ei ole turvaline tänu müüridele, vaid hoolimata neist.»

On selge, et Trumpi ammulubatud piirimüür saab presidendivalimiste kampaanias märkimisväärse koha, sest selle taha loodavad oma leeri koondada nii müüri pooldajad kui vastased. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles