Vene kadette vaevavad paelussid, kahtlustatakse CIAd (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväeakadeemia kadetid.
Vene sõjaväeakadeemia kadetid. Foto: ALEXEY MALGAVKO / Scanpix

Kuidas Volga jõe ääres asuva Venemaa kaitseministeeriumi sõjaväeakadeemia 25 kadetti endale paelussid said ja kas seda võis põhjustada mõni hulkuv koer või hoopis midagi pahaendelisemat? Need on küsimused, millele Vene kaitseministeerium vastust otsib, vahendab RFE/RL.

Esialgu seletavad Uljanovskis asuva sõjaväeakadeemia ametnikud juhtunut hulkuva koeraga, keda kadetid hooletult paitasid. Kuid uurimine jätkub. Paelussid avastati läinud nädalal läbi viidud rutiinse arstliku kontrolli käigus.

Paljud kadettide vanemad ja samuti akadeemia töötajad ei usu välja pakutud seletust ning nõuavad läbipaistvamat juurdlust.

«Korraldatud üldkoosolekul rääkis akadeemia juht, kuidas ta Afganistanis teenis ja millised haigused seal levisid, kuid ta ei jäänud kunagi haigeks, sest pesi regulaarselt käsi,» kirjeldas üks anonüümsust palunud tsiviilisikust õpetaja.

«Ringlevad erinevad teooriad. Arsti sõnul pole talviti võimalik paelusse saada ja seetõtu pidid nad nakatuma mitme kuu eest,» lisas õpetaja.

Uljanovski paelussiepideemia on erakordne. Viimase viie aasta jooksul on kohalike ametivõimude sõnul inimestel registreeritud 28 paelussi juhtumit – kõik need olid üksikjuhtumid. Sõjaväeakadeemias avastati parasiit aga vähemalt 25 kadetil ja nad nakatusid lühikese aja jooksul.

«Mõelge ise,» sõnas ühe nakatunud kadeti isa Sergei Kuznetsov. «Akadeemias on 500 õpilast. Koos meeskonnaga on neid kokku umbes 600 (reaalsuses 800 – RFE/RL). Nad peaksid kõik järjekorda võtma ja koera tagaosa musitama, et see versioon usutav oleks.»

«Kas iga üksus ja iga rühm paitas seda koera?» küsis Kuznetsov. «Kas neil pole midagi paremat teha kui koeri musitada ja kallistada? Kadette ei lubata omapead kuskile. Kui nad omavalmistatud jalgpalliga mängides vahele jäävad saavad nad juba karistada.»

Paeluss. 
Paeluss. Foto: Rights Managed / Mary Evans / Natural History Mus

«Tegu on pretsedenditu juhtumiga,» teatas Vene riigiduuma liige Aleksei Kurinnõi. «Kui oleks olnud koer või midagi, nakatunuks kolm või neli inimest. Seal oli tegu massiepideemiaga. Nakatutakse suulisel teel. Nii palju aega on möödunud ja seepärast on raske välja selgitada, kas selle võis põhjustada mõni toiduaine või näiteks vesi.»

Akadeemia kodulehel infot parasiidipuhangu kohta pole ja kaitseministeerium väljastas selle koht vaid lühikese avalduse, milles märgiti, et kadettide elule ohtu pole.

Pärast läinud aasta 15. detsembrit võttis akadeemia toitlustuslepingu üle ettevõte Pistševik, mis on osa Konkordi- imelisest toitlustusketist. Ketti omab Vene presidendi kauaaegne tuttav miljardär Jevgeni Prigožin.

Tegu on vastuolulise tegelasega, kes omakorda kontrollib eraturvafirmat Wagner, mille palgasõdurid on võidelnud nii Ukrainas kui ka Süürias. Lisaks seostatakse teda niinimetatud Peterburi trollivabrikuga, mis tõenäoliselt viis läbi mõjutuskampaaniaid USAs ja Lääne-Euroopas.

Segadusele paelusside ümber lisas tuld üks akadeemia ülematest, kes ütles naljatledes, et tegu on USA missiooniga Venemaa vastu, mille käigus USA Luure Keskagentuur nakatas koera ja laskis ta siis kadettide sekka lahti. Mehe jutt läks liikvele ja nüüd on sellest käibel erinevad versioonid.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles