USA senaator tahab piirimüüri ehitamiseks kasutada El Chapo varandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkoparun El Chapo.
Narkoparun El Chapo. Foto: El Universal / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Texase vabariiklasest senaator Ted Cruz kordas ettepanekut, mille kohaselt võiks president Donald Trumpi poolt nõutud piirimüüri rahastamiseks kasutada eile süüdi mõistetud Mehhiko narkoparuni Joaquín Guzmáni ehk El Chapo varandust.

Sinaloa narkokartelli endine juht mõisteti eile Brooklyni föderaalkohtus süüdi kümnes kuriteoepisoodis, muu hulgas narkokaubanduses, rahapesus ja kuritegeliku organisatsiooni juhtimises. Pole kahtlust, et narkoparunit ootab eluaegne vangistus, kuid kohus teeb ametlikult karistuse teatavaks 25. juunil.

Prokuratuur loodab kätte saada El Chapo poolt aastate jooksul ebaseaduslikult teenitud vara, mille suuruseks hinnatakse 14 miljardit USA dollarit.

Senaator Ted Cruz.
Senaator Ted Cruz. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Scanpix

Cruz kordas eilse kohtuotsuse valguses oma varasemat ettepanekut, mille kohaselt võiks narkoparuni varandust kasutada piirimüüri rajamiseks. Cruzi poolt ette valmistatud eelnõu ehk nn El Chapo Act on jõudnud Senati õiguskomiteesse. Esmakordselt esitas Cruz selle 2017. aasta aprillis ning uuesti ka selle aasta jaanuaris.

Cruz kutsus oma kolleege üles ettepanekut toetama. Eelnõu näeb ette, et USA poolt El Chapolt ja teistelt narkoparunitelt konfiskeeritud vara suunataks piiriturvalisusesse.

«14 miljardit dollarit oleks suur samm meie lõunapiiri kindlustamiseks ning narkootikumide, relvade ja illegaalide voolu takistamiseks,» kirjutas Cruz jaanuaris.

USA kongressi demokraatide ja vabariiklaste läbirääkijad jõudsid selle nädala alguses piirijulgeoleku rahastamises kompromissile, mille kohaselt eraldatakse piiritarale 1,375 miljardit dollarit ehk veerand Trumpi soovitud 5,7 miljardist dollarist. 

Trumpi liitlased ja ka president ise on kompromissi osas skeptilised. Uue tööseisaku ennetamiseks peaks Trump kokkuleppele hiljemalt reedel oma allkirja andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles