Guaidó teatas Venezuela naftafirma USA haru ajutise juhatuse loomisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó. Foto: EPA / Scanpix

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó teatas kolmapäeval, et rahvusassamblee loob Venezuela riikliku naftafirma PDVSA USA-s asuvale tütarfirmale Citgo üleminekujuhatuse.

Citgo on Venezuela valitsuse viimane suurem välisvara, mille kaudu saab riik müüa oma toornaftat USA turul.

Uudisteagentuuri Associated Press andmeil määrab opositsiooni kontrollitud assamblee ametisse üleminekujuhatuse nii PDVSA-le kui ka selle USA tütarfirmadele, nende seas Citgole.

"Uus juhatus hakkab koosnema kvalifitseeritud venezuelalastest, kes on korruptsioonist vabad ning pole seotud ühegi erakonnaga," lausus Guaidó Twitteris.

Assamblee juht Guaidó, keda tunnustab Venezuela ajutise presidendina pea 50 riiki, ühtlasi nimetas Citgo uude juhatusse kuuluma hakkavad kuus inimest. 

Ta ei täpsustanud, mis saab Citgo praegusest juhatusest.

"Selle otsusega me mitte ainult ei kaitse oma vara, vaid ka väldime ettevõttes käimasolevat hävingut ja kahju," lisas Guaidó.

Majandusraskustes Venezuela saab 96 protsenti oma välisvaluutas sularahatulust naftaekspordist ning suurim klient on USA, mis ostab Venezuelalt päevas 500 000 barrelit toornaftat. Praegu pumpab Venezuela pisut üle miljoni barreli päevas.

Naftatöötlemise maht Venezuelas kahaneb, mistõttu sõltub riigi valitsus aina enam Citgo töötlemistehastest ja bensiinist, mida Citgo Venezuelasse siseriiklikuks tarbimiseks tagasi saadab.

USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles jaanuaris, et Citgo saab tegevust jätkata, kuid selle teenitud raha tuleb panna USA-s asuvasse blokeeritud kontosse.

Vastuseks andis Venezuela president Nicolás Maduro PDVSA-le korralduse vaidlustada otsus USA ja rahvusvahelistes kohtutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles