Haakristiga kirikukellasid kasutavad pühakojad lähevad kohtu alla (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal arvatakse olevat vähemalt 23 kirikut, mille tornides helisevad tänaseni natsisümboolikaga kirikukellad.
Saksamaal arvatakse olevat vähemalt 23 kirikut, mille tornides helisevad tänaseni natsisümboolikaga kirikukellad. Foto: UWE ANSPACH / AFP / SCANPIX

Kogu Saksamaal on teadaolevalt 23 kirikut, kus helisevad tänaseni natsisümboolikaga kirikukellad. Esimest korda antakse kirikud selle tõttu kohtu alla, vahendab Deutsche Welle. 

Viiel Saksamaa keskosas Tüüringi liidumaal asuval kirikul seisab ees kohtuprotsess seoses sellega, et pühakojad kasutavad endiselt natsisümboolikaga kirikukellasid. Kirikud kohtusse andnud mehe sõnul rikuvad pühakojad seadust, mis keelab natsisümbolite kasutamise. 

Kohtuhagi esitaja sõnul on ta korduvalt palunud liidumaa kirikutel lõpetada natsisümboolikaga kirikukellade kasutamine, aga tema palvetele pole vastatud. Nüüd otsustas ta viis väidetavalt seadust rikkuvat kirikut kohtu alla anda.

Kiriku pressiesindaja Friedemann Kahli hakkavad kirikud antud teemas koos kohalike võimudega arutama aprillis. Kahl leiab, et natsisümboolika ja kirjad võiks kirikukelladelt tõepoolest eemaldada, aga seda ei saa teha ilma muinsuskaitsereegleid järgimata, sest kellade näol on siiski tegemist ajalooliste esemetega.

Samuti lohutab pressiesindajat asjaolu, et kirikukelladele puudub avalikkusel ligipääs ja seetõttu näe natsisümboolikat eriti keegi.

Varem kurtis natsisümboolikaga kirikukellade üle liidumaa juudiorganisatsioon, mille juhi Chairman Reinhard Scrammi sõnul põhjustab nende kasutamine kohalike juutide jaoks valu.

Tüüringi liidumaa rahandusminister Heike Taubert ütles, et valitsus on valmis pühakodasid uute kirikukellade soetamisel toetama. «Natsisümboolikaga kellad kuuluvad meie ajaloo tumedasse peatükki,» ütles ta.

Tegemist pole esimese korraga, mil natsisümboolikaga kirikukelladest avalikult räägitakse. Mullu otsustas Saksamaa lääneosas asuv küla Herxheim am Berg, et kirikutornis olevat svastikaga kella ei eemaldata.

Nimelt leidis kogukond, et kirikukell aitab meenutada natsirežiimi kuritegusid ja vägivalda. Natsismiohvrite lähedaste sõnul aga tähendas selline otsus Hitleri terrori ohvrite narrimist.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles