Kreml: Venemaa ei kavatse Malaisia lennuki allatulistamist omaks võtta (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastal tulistati Ukraina kohal alla Malaysia Airlinesi reisilennuk.
2014. aastal tulistati Ukraina kohal alla Malaysia Airlinesi reisilennuk. Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters / Scanpix

Teated Venemaa väidetavast valmidusest võtta enda peale süü Malaysia Airlinesi lennuki allatulistamise eest 2014. aastal Ukraina kohal ja arutada kompensatsiooni maksmist on valed, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ajakirjanikele.

«Venemaa oli nende konsultatsioonidega nõus alles pärast seda, kui Haag ja Canberra kinnitasid diplomaatilises noodis valmisolekut arutada kõiki Boeingu allakukkumise juurdlust puudutavaid küsimusi, seal hulgas selle riigi vastutust, kelle õhuruumis katastroof toimus ning Venemaa poolt ühisele uurmismeeskonnale (JIT) antud informatsiooni kasutamist,» ütles Zahharova.

Ta viitas ametlikule kirjavahetusele ning Hollandi ja Austraalia nõusolekule.

Hollandi välisminister Stef Blok teatas eelmisel nädalal, et Holland peab Venemaaga diplomaatilisi kõnelusi Haagi seisukoha üle, et Moskva kannab õiguslikku vastutust lennuki lend MH17 allatulistamise eest.

Toimuvad «diplomaatilised kontaktid, et näha, kas me saame alustada ametlikke kõnelusi riikliku vastutuse eest MH17 allatulistamise eest», ütles Blok ajakirjanikele.

Holland ja Austraalia ütlesid eelmisel aastal, et nad peavad Venemaad õiguslikult vastutavaks MH17 allatulistamise eest.

«Vene välisministeeriumi avalduste liberaalne tõlgendamine ja väited, et konsultatsioonideks nõusoleku andmisega ilmutab Venemaa valmisolekut Malaisia Boeingu olukorra eest vastutus võtta, on väljamõeldis, ja ebaaus väljamõeldis,» ütles Zahharova. 

Sama käib tema sõnul juttude kohta, et konsultatsoonidel arutatakse võimalikku kompensatsiooni ja see tähendab süü omaksvõtmist.

2014. aasta 17. juulil Amsterdamist Kuala Lumpuri poole teel olnud lennukit tabas Venemaal valmistatud rakett BUK ajal, mil lennuk lendas Ida-Ukrainas Venemaa-meelsete separatistide kontrollitud ala kohal. Kõik 298 pardalviibinut said surma.

Moskva eitab süüd ning süüdistab allatulistamises Ukrainat.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles