Pildid ja video: Austraalias hukkus üleujutustes pool miljonit veist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast ligi seitse aastat kestnud põuaperioodi tervitasid Austraalia Queenslandi osariigi põllumehed nende suunas teel olnud paduvihmasid kui õnnistust. Paraku on tõid vihmasajud kaasa ulatuslikud üleujutused, mille tagajärjel on piirkonnas surnud ligikaudu 500 000 veist, vahendab CNN.

Ühismeedias avaldatud kaadrites võib näha kümnete uppunud veiste surnukehasid, mis kujutavad endast suurt ohtu, kui jäävad maha matmata või põletamise teel hävitamata.

«Inimesed on üle elanud mitu aastat kestnud põuaperioodi ja saanud nüüd tunda varasemast kohutavama loodusõnnetuse tagajärgi,» ütles osariigi peaminister Annastacia Palaszczuk.

Ent veisekasvatajad ja valdkonna eksperdid kardavad, et hullem ootab alles ees.

Farmer Rachel Anderson, kes kaotas üleujutuste tõttu 2000 veist, ütles, et veel suurem hulk veised kannatab praegu külmast vihmast ja tuulest tingitud kopsupõletiku all. 

«Osa karjast on siiani päevi kestnud vihmasajust tingituna väga nõrk ja ei ole võimelised toidu juurde liikuma,» ütles Anderson. «Me ei saa laenata rohkem raha, sest meil pole enam omakapitali, sest oleme kaotanud veisekarja ja seeläbi järgmise nelja aasta sissetuleku.»

Austraalia veiselihatööstus on riigi majanduse üks olulisemaid alustalasid ja farmerid on veisekarja kaotamise tõttu nii emotsionaalses kui psühholoogilises šokis.

«Oleme nii kurvad selle kannatuse pärast, mida loomad üleujutuse, vihma ja tuule pärast üle pidid elama,» ütles Anderson. «Mõne looma viis ära tulvavesi. Nüüd ripuvad nad puude, aedade ja sildade otsas. Nad on kogunesid aedikute nurkadesse, et sooja saada, aga lõpptulemusena trampisid üksteist surnuks. Neid pilte on raske vaadata.»

Põllumajanduse lobiorganisatsiooni Agforce Queensland juht Michael Guerin iseloomustas üleujutusi kui humanitaarkriisi ja seninägematu ulatusega katastroofi.

«Selle tragöödia kiiruse ja intensiivsuse tõttu on raske uskuda, et vaid nädal pärast seda, kui põllumeesteni jõudsid viimase viie aasta esimesed korralikumad vihmasajud, mis pidid pakkuma leevendust pikale põuaperioodile, muutus olukord seninägematute ja hävitavate üleujutuste tõttu hirmsaks,» ütles Guerin.

Guerini sõnul pole kahjude täielikku ulatust võimalik mõista enne, kui vesi piirkonnast taandub, aga ta on kindel, et sektoril võtab taastumine aega aastakümneid. Tänaseni puudub ligipääs paljudele veel elus olevatele veistele, sest teed on üleujutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles