Iraani usupolitsei keelustas naisel laulda lubanud ansambli (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanis on naistel lubatud üksinda laulda vaid teiste naiste juuresolekul. Kui publikus on ka mehi, tohivad naised laulda vaid üheskoos vastassoo esindajaga.
Iraanis on naistel lubatud üksinda laulda vaid teiste naiste juuresolekul. Kui publikus on ka mehi, tohivad naised laulda vaid üheskoos vastassoo esindajaga. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA / MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Iraani laulja Hamid Askari esines jaanuari lõpus oma bändiga riigi pealinnas Teheranis. Paraku jäi kontsert ansambli jaoks vähemalt mõneks ajaks viimaseks, sest Iraani usuelu ametivõimud panid bändi keelu alla. Põhjuseks asjaolu, et bändi laulja lubas naissoost kitarrimängijal ühe laulu lõpus üksinda laulda, kuigi selline tegu meesoost publiku ees on riigis keelatud. 

Sotsiaalmeedias avaldatud videos võib näha, kuidas naissoost kitarrist Negin Parsa laulis ühe kontserdil ette kantud laulu lõpus 12 sekundit. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

دقايقى بعد از اجراى اين قطعه، متاسفانه ديگه به من اجازه خوندن ندادند و ميكروفون رو ازم گرفتم خيلى تلخ و سخت بود، بغض كردم فقط بايد از اونجا به بعدش رو ساز ميزدم بدون خوندن آخه من ساخته شدم براى اينكار ! ميخواستم ديگه ادامه ندم اونقدر حالم بد شد. تا اينكه صداى مردم كه اسممو صدا ميكردن يه جان دوباره بهم داد من از كسى كه ميكروفون رو ازم گرفت متنفر نيستم من از كسانى كه دستورش رو صادر كردند متنفر نيستم بسه تنفر بسه تفرقه ما با عشق درستش مى كنيم نه با تنفر ما مردمى هستيم كه همو دوست داريم ما توى بحران ها اينو ثابت كرديم وقتى جايى زلزله مى آد با هر پوشش و تفكرى يكرنگ ميشيم ميريم كمك ما سالها پيش زمان جنگ اينو ثابت كرديم كه مردا و زنامون از هر قشرى و از هر جاى دنيا با هر عقيده اى مى رفتن براى دفاع از خاكشون ميشه درستش كرد با صلح با عشق با دوست داشتن همديگه آهسته آهسته... #موسيقى#زنان#ايران#كنسرت#تهران

A post shared by Grace_negin.نگين پارسا (@neginpaarsa) on

Iraani seaduste kohaselt, mis tuginevad omakorda islamiseadustikule sharia, on naistel lubatud üksi laulda ainult teiste naiste juuresolekul. Kui publiku hulgas on mehi, võivad naised laulda vaid koos vastasoo esindajaga.

Riigis toimuvate suurte muusikaürituste juures viibib alati riiklik järelvalvaja, kes veendub seaduse järgimises. Ka antud juhul sekkus naiskitarristi laulmisesse järelvalvaja ja allolevas videos on näha, et naise laulmise takistamiseks võeti poole kontserdi ajal tema eest ära mikrofon.

Ent ansambel ei andnud mikrofoni äravõtmise pärast alla. Selle asemel kutsus bändi laulja naise enda mikrofoni juurde ja koos lauldi veel üks laul.

Selle vahejuhtumi järel otsustas Iraani kultuuriministeerium ansambli tegutsemise keelustada. Nad ei tohi anda kontserte ega raadios esineda. 

Naiskitarrist ei heitnud meelt ja avaldas veendumust, et ühel päeval saab ta jälle õiguse muusikat teha.

Tegemist pole esimese sellesarnase juhtumiga. Jaanuari alguses sai esinemiskeelu äärmiselt menukas Iraani laulja Ali Ghamsari, sest teda kontserdi ajal laulis üks naisterahvas. Naine sai laulda 18 sekundit ja siis lülitati ta mikrofon välja.

Hiljem ütles Ghamsari, et võimud hoiatasid teda kontserdi eel ja tuletasid talle meelde, et naine ei tohi üksinda laulda. Sellest hoolimata lasi Ghamsari tal seda teha ja ta ei kahetse oma otsust. «Nad ei suuda mulle oma uskumusi maha müüa,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles