USA süüdistab endist õhuväelast Iraani kasuks spioneerimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsministeerium esitas eile süüdistuse endisele õhujõudude luureohvitserile Monica Wittile, keda kahtlustatakse Iraani kasuks spioneerimises.
USA justiitsministeerium esitas eile süüdistuse endisele õhujõudude luureohvitserile Monica Wittile, keda kahtlustatakse Iraani kasuks spioneerimises. Foto: FBI / HANDOUT / EPA / Scanpix

USA justiitsministeerium esitas eile endisele õhujõudude luureohvitserile süüdistuse Iraani kasuks spioneerimises ja revolutsioonikaardi abistamises kübersihtmärkide väljatöötamisel.

USA ametnikud ütlesid, et aastaid õhuväeluures töötanud Monica Witt pöördus ideoloogiliselt oma riigi vastu ja avalikustas USA luureoperatsioone Teherani vastu ning aitas Iraanil töötada välja kübersihtmärke Ühendriikide relvajõududes.

Justiitsministeeriumi info kohaselt töötas 39-aastane Witt USA õhujõududes üle kümne aasta ja pöördus ideoloogiliselt riigi vastu pärast reisi Iraani arvatavasti millalgi enne 2012. aastat.

«Tema motiiv paistab olevat ideoloogiline. Ta otsustas pöörduda Ühendriikide vastu ja anda oma lojaalsuse Iraanile,» ütles FBI esindaja Jay Tabb uudisteagentuuri AFP ajakirjanikele.

Ta osales 2012. aastal Iraanis konverentsil ja enne sinna sõitmist hoiatas Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI), et teda võidakse Iraani võimude poolt spiooniks meelitada. 

2013. aasta veebruaris sõitis ta uuesti Iraani ja teatas sealsetele ametivõimudele, et soovib sinna elama asuda. Iraani valitsus tagas naisele elukoha ja arvuti ning ta alustas oma endiste kolleegide järel sotsiaalmeedias luuramist.

Teadaolevalt jagas ta häkkeritele infot oma endiste kolleegide kohta, kes üritasid varikontosid kasutades need inimesed Facebookis sõbraks lisada. Selle tegevuse eesmärk oli püüda nakatada USA ametnike arvutid pahavaraga, mis võimaldaks jälgida nende tegevust arvutis.

Lisaks pääsesid häkkerid ligi USA valitsusliikmete privaatsele grupile Facebookis.

«See on Ühendriikide jaoks kurb päev, sest üks meie kodanikest on riiki reetnud,» ütles peaprokuröri asetäitja John Demers.

Süüdistused esitati eile ka neljale Iraani kodanikule, kes kasutasid Witti edastatud informatsiooni häkkimiste toimepanekuks.

Lisaks kehtestati sanktsioonid Iraani ettevõttele Net Peygard Samavat Company, mis kahtluse kohaselt häkkimisoperatsioone tehniliselt toetas.

Teade Iraani kasuks spioneerinud luureohvitserist tuli vaid päev enne seda, kui Poolas algas USA administratsiooni eestvedamisel korraldatud Lähis-Ida konverents, mis on ametlikult pühendatud Lähis-Ida julgeolekule rõhuga Iraanil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles