Bellingcat avalikustas kolmanda Skripalide mürgitaja nime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GRU agendid Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga.
GRU agendid Aleksandr Miškin (paremal) ja Anatoli Tšepiga. Foto: AP/Scanpix

Venemaa sõjaväeluure (GRU) endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia Skripali mürgitamisjuhtumi kolmas kahtlusalune on kõrge auastmega GRU ohvitser Deniss Sergejev, kes tegutses varjunime Sergei Fedotov all, teatas uurimisrühm Bellingcat.

Varem oli teatatud, et tema Venemaa välispassi number sarnanes mürgitamisjuhtumi uurimise käigus juba paljastatud GRU ohvitseride Aleksandr Miškini ja Anatoli Tšepiga passide omadele. Viimati nimetatud reisisid Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi pseudonüümi kasutades.

Bellingcati andmetel pidi Sergejev Suurbritanniast lahkuma koos Miškini ja Tšepigaga, kuid mingil põhjusel jäi edasi Salisburysse.

Bellingcati andmetel sündis Deniss Sergejev 1973. aastal Kasahstanis. Aega teenis mees Venemaa lõunaosas Novorossiiskis. Millalgi 2000. ja 2002. aasta vahelisel perioodil saadeti Sergejev Moskvasse ning ta asus õppima sõjaväe diplomaatilisse akadeemiasse, mida kutsutakse rahvasuus «GRU konservatooriumiks».

Sergejevi teenistuskäik vahetult enne akadeemiat on Bellingcatile teadmata, kuid on teada, et eespool nimetatud akadeemiasse võetakse vähemalt kapteni auastmes sõjaväelasi, kes on läbinud teenistuse kas eriüksuses (spetsnaz) või mereväes. Nagu teisedki akadeemia lõpetajad, võib ka Sergejevil olla vähemalt alampolkovniku (kolonelleitnandi) auaste. Pole aga välistatud, et ta on koguni polkovnik või isegi kindralmajor.

Hiljem oli Sergejev aktsionär mitmes Vene ettevõttes, mis ilmselt olid GRU varifirmad. 2009. aastal sai Sergejev pangast koguni enam kui miljoni dollari suuruse laenu, ehkki tal polnud ei kinnisvara ega ka oma sõidukit.

Teadaolevalt on Sergejev abielus ning tal on täiskasvanud tütar.

Telegraph kirjutas varem, et Fedotov (Sergejev) reisis Ühendkuningriiki samal päeval, mil sinna saabusid ka teised kaks palgamõrvarit, kes Skripali tappa püüdsid. Tema võltsitud passi seerianumber erines teiste agentide omadest vaid mõne numbri võrra.

Number on sarnane teiste paljastatud GRU agentide omadele. Sarnase seerianumbriga pass oli näiteks ka agent Eduard Šišmakovil, keda süüdistatakse Montenegro peaministri tapmiskatses enne sealset referendumit NATOga liitumiseks.

Fedotov pidi olema tagasi Moskvasse mineval lennul koos teiste agentidega, kuid allikate kohaselt oli ta oma pagasi välja võtnud ning lennule mitte läinud. Pole selge, miks Fedotov seda tegi, kuid ilmselt jäi ta närvimürgirünnaku järel vähemalt mõneks päevaks Suurbritanniasse. Fedotov võis jääda riiki, kuna ta sai aru, et Skripali ei suudetud tappa.

Ühe teooria kohaselt tõi Sergejev Venemaalt Suurbritanniasse rünnakuks kasutatud närvimürgi Novitšok ning andis selle üle oma kahele kolleegile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles