USA tahab briti džihadistid Guantanamosse saata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kodanikud Alexanda Kotey ja El Shafee ElSheikh on Suurbritannia kodanikud, kelle Trumpi administratsioon tahaks Guantanamo vanglasse saata.
Suurbritannia kodanikud Alexanda Kotey ja El Shafee ElSheikh on Suurbritannia kodanikud, kelle Trumpi administratsioon tahaks Guantanamo vanglasse saata. Foto: Handout . / REUTERS / Scanpix

Ameerika Ühendriikide võimud teatasid soovist saata vähemalt kaks Suurbritannia päritolu džihadisti Guantanamo Bay vanglasse, sest Ühendkuningriik on nende meelest džihadistide karistamisel liiga leebe.

Väidetavalt arutatakse Ühendriikides plaani saata Suurbritannia päritolu džihadistid karistust kandma Guantanamo Bay vangilaagrisse, sest Ühendkuningriik paistab olevat Süüriast naasvate võitlejate karistamisel liiga leebe, vahendas väljaanne The Telegraph. Ametnikud viitavad asjaolule, et džihadistide üle kohtu pidamise asemel pakutakse neile rehabilitatsiooniprogramme ja kohut on keskmiselt peetud vaid ühe džihadisti üle kümnest. 

Ühendriikide ametnike meelest väldib Suurbritannia kohustust tegeleda oma kodanikega, kes liitusid Islamiriigiga.

Väljaande sõnul võib kaht Suurbritannia kodanikku, El Shafee ElSheikhi ja Alexanda Koteyd oodata kohtupidamine Ühendriikides. Trumpi administratsioon kardab aga, et mehed võivad süüdimõistmisest pääseda ja seetõttu tahetakse nad kohe Guantanamosse saata. Idee Islamiriigi ridades võidelnud inimeste saatmisest Guantanamosse oli Trumpil juba valimiskampaania ajal. 

USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) on oma pealetungi käigus ISISe vastu pidanud kinni suure arvu välismaalt pärit džihadiste. Paljud riigid seisavad silmitsi keerulise valikuga, kas lubada Islamiriigi ridades võidelnud või võitlejatega abiellunud kodanikud tagasi kodumaale või mitte.

Eile avaldati lugu 19-aastasest Briti naisest Shamima Begumist, kes on rase ja soovib tagasi kodumaale naasta. Intervjuus meediale kinnitas naine, et ei kahetse Islamiriigi aladele sõitmist ja džihadistiga abiellumist, aga sooviks lapse tervise huvides Ühendkunigriiki sõita.

Julgeolekuminister Ben Wallace ütles, et naist Suurbritanniasse ei toimetata, sest temast võib ühiskonnale oht kujuneda. «Ma ei riski Briti kodanike eludega ja ei lähe ühe läbikukkunud riigi aladele terroriste otsima,» ütles minister.

Samal ajal soovib hulk inimesi džihadistide ja nende abikaasade kodumaale lubamist, sest nende meelest väärivad nad teist võimalust. 

Kuubal asuvas USA Guantánamo mereväebaasis avati vangla pärast 2001. aasta terrorirünnakui. Alates sellest ajast on vanglas kinni hoitud umbes 780 inimest, enamust nende väidetavate sidemete tõttu terrorivõrgustikuga Al-Qaeda ja islamiliikumisega Taliban.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles