Põhja-Korea trendikaim kingitus on metamfetamiin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreas on metamfetamiini ulatuslik kasutamine avalik saladus.
Põhja-Koreas on metamfetamiini ulatuslik kasutamine avalik saladus. Foto: KIM WON JIN / AFP / Scanpix

Ametlikult on metamfetamiini kasutamine, müümine ja tootmine Põhja-Koreas keelatud, aga selle ulatuslik tarvitamine on kujunenud avalikuks saladuseks ning uimastist on saanud üha populaarsem kingitus lähedastele, vahendab New York Times.

Metamfetamiini kinkimine ja kasutamine on Põhja-Koreas üha enam levinud, kuigi riik ise alahindab narkootikumide kasutamisega kaasnevate riskide ulatust.Väidetavalt oli metamfetamiin sel aastal Põhja-Koreas üks kõige populaarsem uusaastakingitus lähedastele ja seda eriti noorte seas.

Metamfetamiin ehk Crystal Meth on äärmiselt kiiresti sõltuvust tekitav narkootikum. Nimelt võib sõltuvus tekkida ainuüksi esimese kasutuskorra järel. 

Kuigi Põhja-Korea valitsus on eitanud oma elanike uimastikasutamist- ja tootmist, on metamfetamiini, mida kohalikud kutsuvad nimega «pingdu», kasutamine ja kinkimine avalik saladus. Sellega rõõmustatakse lähedasi nii uusaastapidustuste, sünnipäevade kui koolilõpetamiste puhul.

Ametlikult on metamfetamiini kasutamine, tootmine ja müümine Põhja-Koreas ebaseaduslik, aga praktikas on see sisuliselt legaalne, sest ametivõimud on valmis probleemist kõrvale vaatamiseks altkäemaksu võtma. 

«Aja jooksul on seetõttu kujunenud olukord, kus inimesed on valmis võtma raha teenimiseks riske ja ametlikul keelul pole suur kaalu,» ütles Sydney ülikooli teadur Justin Hastings.

USA mõttekoja  Committee for Human Rights in North Korea juht Greg Scarlatoiu ütles, et Kim Jong-uni režiim suunab kõik oma ressursid relvastuse arendamisesse ja eliidile luksuskaupade hankimisse.

«Kuni uimastite kasutamine ei kujuta endast väljakutset režiimile, vaid pigem hoiab rahva vaimu lojaalse ja loiuna, laseb valitsus süsteemil jätkuda, hoolimata selle meeletust kahjust inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele,» sõnas ta.

Metamfetamiin võib sõltuvuse tekitada juba esimese kasutuskorraga.
Metamfetamiin võib sõltuvuse tekitada juba esimese kasutuskorraga. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix

Metamfetamiini tutvustati Korea poolsaarel Jaapani koloniaalperioodil 20. sajandi alguses. Samuti on teada, et Põhja-Korea sõjavägi andis sõduritele metamfetamiini Teise maailmasõja ajal. 

Alates 1970. aastatest on kogu maailmas vahistatud mitmeid Põhja-Korea diplomaate, kes on püüdnud metamfetamiini välismaale smugeldada.

1990. aastatel alustas majandusraskustes valitsus metamfetamiini tootmist ekspordiks. Valmistoodang saadeti üle piiri Hiinasse või anti merel üle Hiina või Jaapani kuritegelikele organisatsioonidele, kirjutas Missouri ülikooli poliitikateadlane Sheena Chestnut Greitens.

2000. aastate keskpaigas riiklik tootmine vähenes ja see tekitas olukorra, kus suur hulk metamfetamiini tootmise oskusega inimesi alustas oma väikese tööstusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles