Tomski peidikust leitud Nikolai II pildiga mündid osutusid kuldseteks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsaar Nikolai II ja tema abikaasa Aleksandra Fjodorovna portreed.
Tsaar Nikolai II ja tema abikaasa Aleksandra Fjodorovna portreed. Foto: SCANPIX

Siseministeeriumi kriminalistikakeskuse eksperdid Tomski oblastis tegid kindlaks, et tuntud terapeudi Mihhail Kurlovi peidikust leitud Tsaari-Venemaa mündid on vermitud kullast.

Siberi riikliku meditsiiniülikooli töötajad leidsid paar nädalat tagasi professor Kurlovile kuulunud raamatukujulisest peidikust aastatest 1896-1903 pärit 20 viierublast münti, vahendas RIA Novosti.

Kollakate müntide ühel küljel oli Nikolai II portree ja teisel kahe peaga kotkas.

Müntide peidikut varjas järjehoidja ja see asus professori õpilaste artiklitest koostatud revolutsioonieelses kogumikus.

Ülikooli teadlased andsid leiu ekspertiisi tegemiseks politseisse.

Politsei pressiesindaja Ljudmila Jakovleva sõnul kaalusid mündid kokku 85,6 grammi. «Need on vermitud kullal põhinevast metallisulamist, mis sisaldab ka teisi komponente (hõbe ja vask) ja mis on lähedane kullasseppade sulamile prooviga 900.»

Nüüd viiakse läbi kultuurilooline ekspertiis, et teha selgeks müntide ajalooline väärtus. Võimalik, et selle viib läbi üks Tomski muuseumidest.

Siberi riiklik meditsiiniülikool plaanib mündid pärast igasuguste ekspertiiside lõppemist anda üle professor Kurlovi järeltulijatele.

Doktor Kurlov oli kõnealuse kõrgkooli tuntuimaid professoreid, kes oli aastatel 1890-1929 kateedrijuhataja ja tegeles hematoloogiaga ja töötas välja mineraalvete klassifikatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles