Elevandiluurannikul arutavad hõimud etnilise vägivalla lõpetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjakasvataja Elevandiluurannikul.
Karjakasvataja Elevandiluurannikul. Foto: Sia Kambou / AFP / Scanpix

Elevandiluurannikul alustasid fulani karjakasvatajad ning põllumehed kõnelusi ligi kolm aastat tagasi puhkenud vägivalla peatamiseks.

Riigi kirdeosas Bouna regioonis on etniliseks vägivallaks kasvanud kokkupõrked nõudnud 33 inimelu ja üle 2500 inimese on selle tõttu oma kodust põgenenud. 

Sarnased kokkupõrked karjakasvatajate ning põllumeeste vahel vee ja territooriumi üle on viimastel aastatel leidnud aset ka Tšaadis, Kesk-Aafrika Vabariigis, Malis ja Nigeerias. 

Bounas on pilootprojekti raames, mida toetab ka Saksa jätkusuutliku arengu fond GIZ, lepitud kokku karjateedes, mis mööduvad Comoé rahvuspargi territooriumist ja kulgevad  selleks eraldatud põllumaal. 

Danoa kõnelustel arutasid vägivalla lõpetamist koulango, lobi ja fulani hõimud. Sealjuures üritatakse leppida kokku joogivee kasutamises maaomanike, karjakasvatajate, põllumeeste, kohalike ettevõtjate ja teiste vahel. 

«Kõik võidavad majanduslikult ressursside jagamisest kogukonnaliikmete vahel,» ütles GIZi esindaja Sanogo Issoufou.

GIZ rahastab kogukondlikke projekte rahvuspargi lähistel nelja aasta jooksul 1,2 miljoni euroga. 

Comoé rahvuspark on üks Lääne-Aafrika suuremaid ja mitmekesisemaid looduskaitsealasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles