Macron kritiseeris protestijate antisemiitlikke solvanguid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollavestid Prantsusmaal Pariisis meelt avaldamas.
Kollavestid Prantsusmaal Pariisis meelt avaldamas. Foto: ISA HARSIN/SIPA / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron taunis kollavestidest protestijate antisemiitlikke solvanguid tuntud kirjaniku ja filosoofi aadressil ning ütles, et sellist käitumist ei kavatseta sallida.

Politsei sekkus, et kaitsta Alain Finkielkrauti, keda ründas Pariisi kesklinnas eile rühm meeleavaldajaid. 

«Antisemiitlikud solvangud, mida ta taluma pidi, on täiesti vastuolus sellega, mis muudavad meid suurepäraseks riigiks. Me ei kavatse seda tolereerida,» kirjutas president Twitteris. 

«Poola immigrantide poeg, kellest sai Prantsuse akadeemik Alain Finkielkraut, ei ole ainult prominentne õpetlane, vaid sümbol sellest, mida Vabariik kõigile võimaldab,» sõnas ta. 

Mitmed meeleavaldajad kutsusid õpetlast internetti postitatud videos räpaseks sionistiks. Samuti hüüti «Prantsusmaa on meie» ning «Me oleme rahvas».  

«Ma tundsin täielikku viha ja kahjuks ei olnud see esimene kord,» ütles 69-aastane Finkielkraut, lisades, et mõned meeleavaldajad käitusid temaga ka lugupidavalt ja kutsusid teda isegi protestiliikumisega ühinema. 

Finkielkraut on väljendanud kollavestide suhtes poolehoidu, kuid väljaandes Le Figaro avaldatud intervjuus kritiseeris ta liikumise juhte, öeldes, et ülbus on pooli vahetanud. 

Prantsusmaal osales eilsetel kollavestide protestidel umbes 41 500 inimest, teatas siseministeerium.

Tegemist oli 14. järjestikuse nädalavahetusega, mil üle riigi on avaldatud meelt president Emmanuel Macroni ja tema valitsuse vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles