Kõrbes redutavad IS-i võitlejad istuvad rahahunniku otsas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi toetaja Deir-Ezzori provintsi lahingutes.
Islamiriigi toetaja Deir-Ezzori provintsi lahingutes. Foto: AP/Scanpix

Süüriast on viimaste kuude jooksul Iraagi mägedesse ja kõrbe põgenenud tõenäoliselt üle tuhande äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitleja, kes on endaga kaasa haaranud ligi 200 miljonit dollarit sularaha.

IS-i võitlejad on jätkanud põgenemist samal ajal kui Süüria kaguosas käivad äärmusrühmituse viimase territooriumi pärast otsustavad lahingud. Taganemisteel üritavad äärmuslased haarata kaasa kõik, mis vähegi võimalik.

Mõned Iraaki põgenevatest võitlejatest arvatakse olevat ka endise Iraagi al-Qaeda haru liikmed, sõnas USA sõjaväeametnik CNN-ile.

Ameerika Ühendriikide Lähis-Ida operatsioonide eest vastutava kindrali Joseph Voteli hinnangul on järele jäänud veel umbes 20 000-30 000 Islamiriigi võitlejat.

Kuid äärmusrühmituse alistamine ei tähenda ainult nende territooriumi tagasi võitmist, vaid ka võrgustiku purustamist, mille kaudu äärmuslased saavad relvastust ja osa oma rahast.

Ühendriikide luureteenistus on andnud mõista, et selle võrgustikuga võib olla seotud kümneid tuhandeid inimesi.

Washingtoni erisaadik Islamiriigi vastases koalitsioonis James Jeffrey lausus eile, et USA üksuste lahkumine Süüriast ei ole järsk ja Washington teeb tööd tagamaks, et liitlased ei tunneks, et nendega on liiga vähe konsulteeritud.

President Donald Trumpi otsus USA väed Süüriast välja viia on pälvinud mõne liitlase seas pahameele ja viis kaitseminister James Mattise tagasiastumiseni.

USA-l on Süürias umbes 2000 sõjaväelast. Trump teatas 19. detsembril otsusest nad Süüriast ära tuua.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles